Bulldog Beer Brewer Review | Brouwbeesten

Bulldog Beer Brewer – Onze eerste ervaring

Gepost op : mei 13, 2017   /   door

Door een verhuizing en het ontbreken van een gasaansluiting in het nieuwe huis was brouwen van bier een tijd lang niet mogelijk. De pannen waren niet geschikt dus er moest wat anders komen. De opties: Met losse gasflessen brouwen in de tuin of overstappen op elektrisch brouwen. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor gemak en wilden elektrisch gaan brouwen. Maar ja, voor welke brouwketel ga je dan? Er waren 3 opties: De Grainfather, de Speidel Braumeister en de Bulldog Beer Brewer. De Grainfather en de Braumeister zijn al wat langer op de markt en er is veel informatie te vinden over deze ketels. Over de Bulldog Beer Brewer was helaas nog niet zoveel informatie beschikbaar. Het grote verschil tussen de drie ketels is de prijs. De Bulldog Beerbrewer is meer dan de helft goedkoper ten opzichte van de andere twee. Ondanks de geringe informatie besloten wij toch te gaan voor deze nieuwe ketel van 25 liter en hier zelf een review over te schrijven. Hopelijk maakt dit de keuze voor andere thuisbrouwers iets makkelijker.

Maischen met de Bulldog Beer Brewer

Ons eerste brouwsel was ons vertrouwde recept voor blond bier. Omdat we hiervoor alleen nog maar batches van 10 liter hadden gebrouwen, besloten we voor deze keer de verhoudingen van de handleiding aan te houden. We begonnen met het water te verwarmen naar 62 ℃. Op het bedieningspaneel kan je dit per graad instellen. Dit ging veel sneller dan verwacht. Binnen een kwartier hadden we de gewenste temperatuur bereikt. In dat kwartier konden we mooi de benodigde mout schroten. Toen de ketel de gewenste apparatuur had bereikt plaatsten we de moutpijp in de ketel en voegden we de mouten toe. Dit lieten we volgens ons maischschema 10 minuten staan. Op de brouwketel zit een handige timer die je kan instellen. De ketel schakelt dan na aflopen van de timer uit. Naast de temperatuur en de timer kan je ook het vermogen instellen dat de brouwketel verbruikt. Dit gaat van 100 W tot 2500 W en kan je per 100 W instellen.

Bulldog Beer Brewer Pomp | BrouwbeestenIn de handleiding wordt aangeraden om tijdens het verwarmen de stand op maximaal te zetten. Roeren is tijdens het maischen overbodig. Door de meegeleverde pomp is er een constante circulatie van het water. Hierdoor is het overal in de brouwketel ongeveer even warm. Na het maischen zet je de pomp uit en trek je de moutpijp omhoog. Deze kan je laten rusten op uitsparingen in de ketel. De bostel kan nu rustig uitdruppelen en is klaar voor het spoelen.

Spoelen met de Bulldog Beer Brewer

Bulldog Beer Brewer Spoelen | BrouwbeestenHet spoelen van de bostel was voor ons een verademing. Voor de aanschaf van de Bulldog Beerbrewer gebruikten we altijd een zeef. Hiermee liep het water niet goed door en waren we eindeloos aan het roeren. Bij deze brouwketel zit een speciale spoelplaat. In deze plaat zitten gaten die het water verdelen over de gehele bostel. Je plaatst de plaat op de stang die in het midden van de ketel zit. Het spoelwater dat je gebruikt dien je wel op een andere manier te verwarmen. Wij gebruiken daarvoor een aantal pannen in de keuken maar je zou hiervoor ook een aparte ketel kunnen gebruiken. Het is maar net hoeveel ruimte je hebt en hoeveel je er aan uit wil geven.

Het koken van de wort

Als de bostel is uitgedruppeld verwijder je de moutpijp en de spoelplaat. Het enige dat er nu overblijft is je toekomstige bier. Je zet de Bulldog beer brewer weer op vol vermogen en verwarmt naar 102 ℃. Het verwarmen duurde bij ons ongeveer 20 minuten. Veel sneller dan we waren gewend op het gasfornuis. Direct bij het koken voegen we de eerste hop toe. Tien minuten voor het einde voegden we ook de laatste hop toe en installeerde we de wortkoeler. Een grote spiraal die prima past binnen de ketel.

Koelen en overhevelen naar gistingsvat

Na het koken was het koelen van de wort de volgende stap. Probleem hierbij was dat er bij de wortkoeler geen aansluitingen zaten waar je makkelijk Gardenastukken op kan aansluiten. Deze hebben wij er eerst zelf op moeten monteren. Doe dit voor je begint met brouwen. Anders kom je voor een lastige situatie te staan.

Met de Gardenastukken op de wortkoeler is het kwestie van aansluiten op de kraan en koelen maar. Ook deze handeling was binnen een half uur geklaard. Koeler verwijderen, vergistingsvat onder het kraantje plaatsen en kraantje opendraaien. Het bier klettert in het gistingsvat. Op de bodem van de ketel blijft ongeveer een liter bier achter. Het bazookafilter dat onderin de ketel zit houdt de meeste troep tegen waardoor het bier vanaf begin af aan al goed helder is. Uiteindelijk bleef er bij ons 18 liter over. Nu nog de gist toevoegen, deksel erop en goed wegzetten.

Conclusie review Bulldog Beer Brewer

Positief
Het is gebruiksvriendelijk.
Neemt weinig ruimte in beslag.
Stevig.
Doet wat het moet doen.

Negatief

Bij de wortkoeler zitten geen handige aansluitingen.
De ketel is niet goed geïsoleerd, bij het op temperatuur houden moet je een relatief hoog vermogen aanhouden.

Reacties (5)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bulldog Beer Brewer – Onze eerste ervaring

  1. Erny schreef:

    Dank voor de heldere review. Ik ben er blij mee. Het trekt mij over de streep.
    Nog even sparen en dan komt er voor mij ook een bulldog.

    Ik lees weleens dat er twee modellen zijn. Een oud model en een nieuwe?
    Enig idee? Dit is voor mij onduidelijk.

    Erny

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Hallo Erny,

      Het klopt dat er verschillende versies/updates zijn van de bulldog beer brewer. Ze optimaliseren de ketel steeds een beetje. Ik zou dit voor aanschaf even vragen bij de winkel waar je het koopt.

      Groeten Luuk

  2. david schreef:

    Ik heb nu een tijdje met deze ketel gewerkt en ben het enorm zat! Om te beginnen is de bodem niet dik genoeg, een dik beslag brandt al heel snel aan, Het oh zo handige pompje nu 2 keer vervangen maar ook het laatste pompje heeft maar kort gewerkt. En vorige week een brouwsel meteen kunnen weggooien omdat de ketel op hol sloeg en de wort meteen naar 100 graden bracht. Toen ik de ketel daarna wilde uitkoken met wat soda brandde het verwarmingselement door dus hoef nu ook niet meer verder met dit kreng.
    Misschien als je alleen maar werkt met moutextract dat je er wel mee uit de voeten kan maar als je met zelf geschrote mout werkt …. veel succes!
    De winkel waar ik hem gekocht heb (Brouwmarkt Almere) is niet voor niets gestopt met deze ketels, ze kregen er veel te veel terug met allerlei problemen, wel jammer dat ik er toch ingetuind ben. Zonde van je geld, beter even doorsparen voor een degelijker uitvoering is mijn tip!

  3. Sander schreef:

    Voor mij werkt dit systeem prima. Ik heb er alweer 16 brouwsels mee gemaakt. Nu ik wat groter, en ook gasloos woon heb ik een aparte ketel voor spoelwater (gratis emaille xxxl pan van iemand gekregen, die kan ook op inductie!).
    Wat kleine ervaringen die ik wil delen:
    – Je kunt de ketel makkelijk isoleren waardoor je minder warmte kwijtraakt aan de buitenlucht. Ik gebruikt hier radiatorfolie voor. Dit kost bijna niets en kun je makkelijk afsoppen. Als het na een paar keer brouwen echt smerig is of scheurt dan vervang je het gewoon.
    – Maak het pompje af en toe schoon door het open te schroeven. Zo voorkom je dat het vastloopt.
    – Gebruik de pomp om warm (<80 graden) wort langs de koelspiraal te pompen voor betere koeling. Blijf wel letten op oxidatie (zorg dat de wort niet klettert als deze nog heet is)
    – Ik ga zelf binnenkort eperimenteren met een extra filter onderin de moutkorf. Nu komt er te veel troep doorheen. Ik hoor dat een goedkoop spatscherm voor pannen hier al wonderen doet.
    – Gebruik echt overal slangenklemmen! Bij mij is het pompje een keer losgeschoten van de kraan waardoor er 25 liter heet water (gelukkig zat de mout er nog niet in…) over de vloer ging.
    – Ja, het blijft altijd gehannes met wattages instellen en je kunt niet een film gaan kijken terwijl je aan het brouwen bent. Maar daarom ben je niet gaan brouwen toch?
    – Op den duur denk ik dat ik het pompje ga vervangen door een robuuster exemplaar. Voor nu doet hij het prima.
    – Zo te horen heb ik geluk gehad met mijn ketel. Hij doet het nog redelijk probleemloos.