Boekreview Yeast The Practical Guide to Beer Fermentation | Brouwbeesten

Boekreview: Yeast The Practical Guide to Beer Fermentation

Gepost op : januari 1, 2019   /   door

Gewoon bier brouwen en dit proeven is volgens mij de beste manier om je brouwskills te verbeteren. Een goede tweede manier is uiteraard het doornemen van onze website, maar daarnaast leer ik zelf het meest van het lezen van brouwboeken. Van alle brouwboeken die ik lees schrijf ik graag een review zodat ook andere thuisbrouwers kunnen zien waar de boeken over gaan en wat je hier als thuisbrouwer aan hebt. Zo schreef ik eerder al over onder andere: Brew like a Monk, Bier brouwen voor starters en Designing Great Beers. Het laatste boek dat ik gelezen heb is het boek Yeast, The Practical Guide to Beer Fermentation. Een boek volledig gewijd aan het onmisbare en soms ongrijpbare bestanddeel gist. Dus hierbij: Boekreview Yeast, The Practical Guide to Beer Fermentation.

Het boek Yeast, The Practical Guide to Beer Fermentation is één van de vier boeken uit de Brewing Elemental Series. Dit is een serie boeken over de vier basisingrediënten van bier: Water, mout, hop en gist. Dit boek over gist telt 304 pagina’s verspreid over 7 hoofdstukken en is geschreven door de auteurs Chris White en Jamil Zainasheff. Dit boek is Engelstalig.

Yeast, de gistbijbel 

gistelement | Brouwbeesten

De vergisting is voor veel thuisbrouwers het meest ongrijpbare proces van het bierbrouwen. Ik ben vast niet de enige die aan het eind van de brouwdag een zakje gist uitstrooit over de wort en daarna het vat wegzet zonder daar bij na te denken. Dit terwijl de gist misschien wel de belangrijkste smaakmaker is van je bier. Dit is na het lezen van dit boek behoorlijk veranderd. 

Ieder hoofdstuk gaat in op één belangrijk aspect van gist. Zo wordt je in de eerste hoofdstukken meegenomen in de biologie van gist en het belang van een goede vergisting. Dit is best pittige stof om door te komen. Gelukkig is het niet één groot biologie/scheikundeboek en lezen de volgende hoofdstukken wat makkelijker weg. Deze hoofdstukken gaan bijvoorbeeld over hoe je de juist gist kiest, hoe de vergisting te werk gaat, en hoe je zelf een gistlab maakt.

Het boek Yeast toepassen tijdens het brouwen

Het is interessant om te lezen hoe gist precies werkt maar dit maakt het nog niet direct toepasbaar tijdens het brouwen. Wat mij betreft zijn er drie hoofdstukken waar je al thuisbrouwer direct wat aan hebt. Dit zijn de hoofdstukken How to choose the right yeast, Fermentation en Yeast Growth, Handling & Storage. Met de informatie uit deze hoofdstukken kun je direct je vergistingsproces verbeteren. Voor de echte helden onder ons is er ook nog een hoofdstuk over het starten van je eigen gistlab. Dit is voor mij nog even een ver van mijn bed show, maar wie weet ooit. 

Eindoordeel Yeast, The Practical Guide to Beer Fermentation

Yeast, The Practical Guide to Beer Fermentation is een boek voor de gevorderde thuisbrouwer. Het boek is zo gedetailleerd en compleet dat je als beginnende thuisbrouwer niet weet waar je het zoeken moet. Het is een ideaal boek voor de brouwer die zijn bieren naar een hoger niveau wil tillen. Het is een boek dat bruikbaar is als kennisboek over gist maar ook zeer bruikbaar als naslagwerk als je even iets wilt opzoeken tijdens het brouwen. 

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Boekreview: Yeast The Practical Guide to Beer Fermentation