Koken van de wort | Brouwbeesten

Koken van de wort – hop toevoegen

Gepost op : april 24, 2016   /   door

Na het schroten van de mout, het maischproces en het filteren is het tijd voor de vierde basishandeling van het brouwen. Het koken van de wort. Tijdens het koken maken we de wort steriel, vlokken we de grote eiwitten uit en voegen we extra ingrediënten toe die invloed hebben op de uiteindelijke smaak van je bier. Het belangrijkste ingrediënt dat we toevoegen tijdens het koken is de hop. De hopbellen of hoppellets voegen we gefaseerd toe aan de kokende wort. Hoeveel en waneer is afhankelijk van het soort bier en wat voor smaak je wilt creëeren. Wil je bitter of hoppig bier? Dit is mede te beïnvloeden met bitter- en aromahoppen. Bitterhoppen voeg je vaak bij het begin van het koken toe. Aromahoppen vaak aan het einde. Ook kruiden en/of specerijen worden meestal toegevoegd tijdens het koken van de wort. Voorbeelden van veel gebruikte kruiden en specerijen zijn sinaasappelschillen, koriander en kruidnagel. Door de heftige smaak van deze ingrediënten heb je hier maar heel weinig voor nodig, en kook je ze maar kort mee. Als de wort net begint te koken kan het wel eens voorkomen dat het hevig begint te schuimen. Dit is heel normaal en daar hoef je ook niet voor in paniek te raken. Zet het vuur wat lager en roer rustig door de wort. Hierdoor zal het schuimen stoppen.

Hoe lang koken van de wort?

Veel thuisbrouwers koken de wort ergens tussen de 60 en 90 minuten. Dit is afhankelijk van het gasstel dat je gebruikt en hoever je de wort wil laten verdampen. Soms wil je lang en heftig koken om zo het SG omhoog te helpen. Dit zorgt uiteindelijk ook voor iets meer alcohol. Er zijn ook veel ongewenste stoffen die verdampen tijdens deze stap. Belangrijk is dan ook om tijdens het koken de deksel van de pan te halen. Ná het koken koelen we de wort af tot onder de 25 graden. Daarna en verplaatsen we deze via een filter naar het gistingsvat.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.