Mout schroten | Brouwbeesten

Mout schroten – Waarom doen we dit?

Gepost op : april 3, 2016   /   door

De mout schroten, het is de eerste stap tijdens het brouwen van je eigen bier. Maar waarom schroten we de mout eigenlijk? Is er geen bier te brouwen met ongeschroot mout? Onze eerste brouwervaring was met het Hema bier brouwpakket en daarna de navulverpakkingen hiervan. In deze pakketten zat standaard geschroot mout. Ondertussen weten we dat dit geschrote mout helemaal niet van hoge kwaliteit kan zijn. Geschroot mout is namelijk niet lang te bewaren en de pakketten van de Hema stonden naar alle waarschijnlijkheid al weken in de winkels.

Waarom we mout schroten

Door het schroten van de mout komen bepaalde stoffen vrij die nodig zijn tijdens het brouwen. Als je gaat brouwen zonder eerst te schroten komen de benodigde stoffen niet vrij en krijg je niet het gewenste resultaat. Tijdens het schroten breek je in feite de moutkorrel. Door het breken komt de zetmeel uit de moutkorrels vrij. Vervolgens kan tijdens het maischen het brouwwater bij de zetmeellichamen komen. Het warme water zorgt er voor dat het zetmeel wordt omgezet in suikers. Dit is duidelijk te merken als je na het maischen een beetje van de mout proeft.

Hoe schroot je?

De beste manier om de mout te schroten is met een walsenmolen. Een walsenmolen plet de moutkorrels tussen twee walsen. Hierbij gaat de binnenkant van korrel kapot terwijl de buitenkant (het kaf) intact blijft. Als je de mout te fijn maalt breek je het kaf en komen er ongewenste stoffen als tannines en polyfenolen vrij. Deze stoffen kunnen een nare smaak aan het bier geven. Door het kaf intact te houden wordt het filterproces na afloop van het maischen ook een stuk eenvoudiger.

Hou het vers

Goed bewaarde mout kan lang meegaan. Geschroot mout daarentegen niet. De geschrote mout trekt vocht aan waardoor het kan verzuren. Het kan zelfs voorkomen dat de mout gaat schimmelen. Zoals je begrijpt komt dit de smaak niet ten goede. Het beste is om de mout voordat je begint te brouwen zelf met een walsenmolen schroot. Gelukkig zijn er ook online winkels die de mout geschroot versturen. Niet iedere thuisbrouwer heeft immers de beschikking over een walsenmolen. Probeer er wel achter te komen wanneer deze winkels de mout schroten en bestel het alleen online als je zeker weet dat ze het nog de dag van verzending voor je hebben gedaan.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.