Boekreview Radical Brewing | Brouwbeesten

Boekreview: Radical Brewing – 324 pagina’s brouwgenot

Gepost op : november 10, 2019   /   door

Wil je bier leren brouwen? Brouw dan zoveel mogelijk bier! Proef, verbeter, en brouw het nóg een keer. Dit is de beste manier om de kwaliteit van je bieren te verbeteren en fouten te herkennen. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk kennis tot je te nemen. Dat kan op verschillende manieren. Er zijn brouwsites, fora, Facebookpagina’s, brouwclubs en meer. Kijk hierbij vooral ook verder dan Nederland. Maar naast al deze mogelijkheden is er uiteraard nog het goede oude brouwboek!  Ik heb laatst het boek Radical Brewing gelezen en ben hier razend enthousiast over. Als je wilt weten waarom ik zo enthousiast ben, lees dan hieronder verder voor de gehele boekreview Radical Brewing.

Het brouwboek Radical Brewing

Het boek Radical Brewing is een Amerikaans boek geschreven door Randy Mosher. Het boekt telt 324 pagina’s, staat vol met duidelijke afbeeldingen en schema’s, en is in het Engels geschreven. In 22 hoofdstukken neemt Randy Mosher je mee langs de geschiedenis van het brouwen, hoe je zelf brouwt, de basisingrediënten, wat een bepaalde stijl typeert en nog veel meer. Ook voor ervaren brouwers is dit een boek dat niet mag ontbreken in de collectie. Oh ja, het voorwoord in Radical Brewing is geschreven door de enige echte Michael Jackson, je weet wel wie ik bedoel.

Radical brewing voor de beginnende brouwer

Dit is een uitstekend boek als je een beginnende thuisbrouwer bent. Het boek behandelt de brouwstappen en geeft uitleg wat de basisingrediënten zijn en wat deze voor invloed hebben op het bier. Er moet wel gezegd worden dat het hoofdstuk over de brouwstappen vrij beknopt is. Mocht je dus echt helemaal nieuw zijn en op zoek zijn naar en boek dat je bij de hand neemt, is het verstandiger om te kijken naar een boek als “Verander water in bier’. Radical Brewing staat wel helemaal vol met recepten die je zo kunt overnemen en brouwen. Ondanks dat het een Amerikaans boek is hebben ze achter de Amerikaanse eenheden ook Europese eenheden geplaatst. Dit scheelt weer omrekenen van gallons naar liters. Dit boek is uitstekend voor de beginnende brouwer die net iets meer wil dan de basis.

Radical brewing voor de gevorderde brouwer

Ik ben nu toch al enige tijd aan het brouwen en heb ook al veel boeken over brouwen gelezen. Het verbaasde mij hoeveel nieuwe informatie ik in dit boek heb gevonden. Zo is er bijvoorbeeld een hoofdstuk dat uitlegt hoe je zelf je granen kan mouten in de oven. Na het lezen daarvan kreeg ik direct zin om daarmee aan de slag te gaan. Interessant zijn ook de grote hoeveelheid brouwrecepten van hele lokale bierstijlen. Bierstijlen waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt. Ook wordt er aan sommige bierstijlen een heel hoofdstuk gewijd. Je snapt het wel, ook voor de gevorderde brouwer is dit boek aan te raden.

Eindoordeel

Dit is met grote afstand mijn favoriete Engels geschreven brouwboek, en nee, ik heb geen aandelen. Naast alle nuttige informatie is het ook nog eens op een hele fijne manier geschreven. Je merkt dat deze auteur een enorme liefhebber is en het niet allemaal te serieus neemt. Heel veel andere brouwboeken zijn wat mij betreft té veel een schoolboek, dit boek leest ook gewoon lekker weg. Radical Brewing mag gewoon niet ontbreken in je collectie.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.