Boekreview Session Beers Brewing for flavor and balance | Brouwbeesten

Boekreview: Session Beers – Brewing for flavor and balance

Gepost op : februari 6, 2020   /   door

Wie betere bieren wil brouwen, moet véél brouwen. Kijk mee met andere brouwers en neem alle kennis in je op. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als brouwboeken waarbij mensen allerlei kennis hebben verzameld en gebundeld zodat jij al deze research niet meer hoeft te doen. Over bijna alle brouwgerelateerde zaken is al wel een boek geschreven. Zo zijn er algemene brouwboeken als Verander Water in Bier en Zelf Bier Brouwen. Maar ook boeken die ingaan op brouwingrediënten zoals de boeken Yeast en Hops van de Brewing Elemental Series. Er zijn ook boeken die ingaan op één bepaalde bierstijl of categorie. In deze categorie valt het laatste brouwboek dat ik gelezen heb. Dit is het boek Session Beers, brewing for flavor in balance. Dit boek staat geheel in het teken van session bieren. In de deze blog lees je mijn mening over dit boek.

Het brouwboek Session Beers

Het boek Session Beers is geschreven door Jennifer Talley, telt 249 pagina’s en is Engelstalig. Jennifer Talley is zelf hoofdbrouwer bij een brouwerij in Utah die gespecialiseerd is in het brouwen van session bieren. Het is dan ook vanuit Amerikaans oogpunt geschreven. Het boek telt acht hoofdstukken waarvan de laatste 3 hoofdstukken geheel zijn gewijd aan session bierrecepten. In de eerste 5 hoofdstukken wordt de historie van deze bieren, het brouwproces, moderne interpretaties, het drinken van session bieren en de kosten van het brouwen op grote schaal behandeld. 

Session Beers voor de thuisbrouwer

Als je thuis graag session bieren wil brouwen is dit boek een mooi startpunt. In het hoofdstuk Brewing Session Beer worden duidelijke tips gegeven waarmee je aan de slag kan. Bij het brouwen van een session bieren is balans heilig en zijn brouwfouten niet te maskeren. Elk onderdeel van het brouwproces wordt behandeld, van maischschema tot waterbehandeling. Daarnaast zijn de recepten een mooi startpunt voor het ontwikkelen van je eigen recepten. Er is een speciaal hoofdstuk voor Noord-Amerikaanse bieren en één voor Duitse bierstlijlen. In het derde receptenhoofdstuk worden bierstijlen behandeld uit de rest van de wereld. 

Eindoordeel

Dit is een ideaal boek als je jezelf meer wil verdiepen in subtiele bieren met een laag alcoholpercentage. Dus als je een keer iets anders wil brouwen dan een supervette blubberstout is dit boek een aanraden. Het heeft mij in ieder geval uitgedaagd om session bieren te gaan brouwen. Op het moment van schrijven heb ik drie session bieren op het vat staan. Wat ook fijn is aan het boek, is dat het geschreven is door een brouwer. Dit maakt het makkelijk leesbaar en goed te begrijpen. 

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.