Sinds vorige week zijn we de trotste eigenaren van een tweede brouwketel. De pakjesbezorger bracht ons de Arsegan Easybrew 30 automatische all-in-one brouwketel. Dit is de tweede automatische brouwketel die we tot onze brouwuitzet mogen rekenen. Brouwapparatuur heb je immers nooit genoeg. We beschikten al over de Bulldog Beer Brewer die de laatste tijd wat kuren begon te vertonen dus het was tijd voor iets nieuws, dat is dus de Arsegan Easybrew 30 geworden. We hebben er ondertussen een mooie Dunkel Weizen mee gebrouwen en delen hier onze ervaringen in deze review van de Arsegan Easybrew 30.
Algemene informatie Arsegan Easybrew 30
De Arsegan Easybrew 30 is een automatische brouwketel die zich in een lager prijssegment bevindt dan bijvoorbeeld de Braumeister en de Grainfather. Dit maakt deze brouwketel toegankelijk voor een hoop thuisbrouwers. De ketel heeft een inhoud van 30 liter en een vermogen van 2500 W. Er bestaat echter ook een 50 liter variant. Op het eerste gezicht ziet de ketel er robuust en, door het blinkende metaal, erg chic uit. De ketel beschikt over een ingebouwde magneetpomp die tijdens het maischen de wort rondpompt via een aan de buitenkant bevestigde circulatiepijp. Met een ingebouwd en strak vormgegeven LCD-display zijn automatische brouwprogramma’s in te stellen. Daarnaast bevat de brouwketel een demonteerbare moutkorf, een bazookafilter en een koelspiraal.
Voorbereiden brouwsessie
Voordat we begonnen met brouwen hebben we een brouwschema in de Easybrew gezet. Dit is een mooie functie van deze brouwketel. Je heb de mogelijkheid om tot 9 brouwschema’s in te programmeren. De ketel gaat dan bijvoorbeeld uit zichzelf naar een hogere temperatuur tijdens het maischen als je dat zo heb ingesteld. Ook worden er tijdens het koken meldingen gegeven wanneer je hop moet toevoegen. Voordat je het maischwater in de ketel giet moet je eerst de bazookafilter installeren. Deze kan je met een slangenklem bevestigen aan het schroefdraad van het kraantje. Het is jammer dat er geen bazookafilter met schroefdraad is meegeleverd. Door te werken met een klem die je met een schroevendraaier moet aandraaien is het meer werk om deze er af te halen om schoon te maken.
Maischen met de Arsegan Easybrew 30
Het maischen verliep vlekkeloos. Toen het maischwater de juiste temperatuur bereikt had gooiden we de mouten voor de Dunkel Weizen in de moutkorf. De moutkorf bestaat uit verschillende onderdelen waardoor je deze in kan stellen op de hoeveelheid mout. De bodemplaat zit los en leunt op de onderkant van de korf. Hierdoor is de moutkorf na afloop gemakkelijk te demonteren en schoon te maken. Omdat we van te voren een brouwschema hadden ingesteld verhoogde de ketel uit zichzelf de temperatuur op de tijdstippen die wij hadden aangegeven.
Op de bodem van de ketel zit een gat waar de pomp onder zit. De pomp pompt de wort door de circulatiepijp via de bovenkant weer de ketel in. Er zit een gebogen pijpje bij de ketel die je op de circulatiepijp dient te bevestigen. Dit pijpje steekt door een gat in de deksel heen. Ondanks dat dit systeem goed werkt hebben we af en toe nog wel extra bijgeroerd met een spatel.
Spoelen
Het spoelen van de bostel ging super makkelijk. De moutkorf is voorzien van uitsteeksels die je kan laten leunen op steunpunten aan de binnenkant van de ketel. Op deze manier kon de bostel goed uitlekken. Voordat je kan beginnen met spoelen plaats je de spoelplaat in de moutkorf en giet je het spoelwater op deze plaat. Na het spoelen kan je gemakkelijk met een hengsel de moutkorf uit de brouwketel tillen.
Koken
Hoewel we 25 liter in de Arsegan Easybrew 30 hadden zitten werd het geheel redelijk snel aan de kook gebracht. Tijdens het koken kregen we twee keer een melding dat we hop moesten toevoegen. Dit hadden we van te voren ingesteld in ons brouwschema. Tien minuten voor het einde van het koken plaatsten we de koelspiraal alvast in de ketel zodat deze goed kon ontsmetten. De koelspiraal heeft een grote diameter en lange hengels waardoor deze laag in de ketel ligt. Nadeel van de koelspiraal is dat er geen slangen en koppelingen zijn meegeleverd. Deze heb je wel nodig! Wij hadden gelukkig nog koppelstukken liggen van een oude koelspiraal.
Koelen
Na het koken draaide we de kraan open en lieten het koude water door de spiraal stromen. Dit verliep sneller dan dat we gewend waren. In de tussentijd desinfecteerden we de vergistingsemmer en overige accessoires die we nog nodig hadden. Na een minuut of 20 waren we klaar om de toekomstige Dunkel Weizen in het vat te laten kletteren.
Aan de zijkant van de ketel zit een kraantje waarmee we de wort gemakkelijk naar de vergistingsemmer konden overbrengen. Door de bazookafilter aan de binnenkant van het kraantje is er nagenoeg geen troep het vat ingekomen.
Eindoordeel Arsegan Easybrew 30
Pluspunten
- Prijs
- Gebruiksvriendelijk
- Instelbare brouwschema’s
- Makkelijk schoon te maken
- Stevig
Minpunten
- Bevestiging bazookafilter is onhandig
- Geen slangen en koppelingen bij koelspiraal
Conclusie
Al met al is de Arsegan Easybrew 30 een ideale brouwketel voor de thuisbrouwer die de pannen op het fornuis zat is. Zeker met een beperkt budget hebt is dit een mooie ketel met slimme functies. Wij zijn er tot nu toe in ieder geval erg tevreden over.
Hallo Brouwbeesten,
Een compliment over hoe jullie het gebruik weergeven. Niet alleen in deze video maar ook zo in de video hoe een vergistingskast gebouwd wordt.
De recepten zijn mooi en simpel van aard, maar dat is meer dan voldoende.
Ook de artikelen in “ brouwschool” zijn leuk en bevatten nuttige informatie.
Groeten,
Edwin
Leuke review! Heb hem zelf ook en ben net zo enthousiast als jullie!
Hallo,
Ik heb ook een arsegan easybrew 50 aangeschaft maar kom er niet uit met het instellen en opslaan van een brouw recept.
Misschien kan jij me helpen.
Groetjes,
Henri.
Hoi Henri,
Het instellen en opslaan van de recepten is de eerste keer inderdaad even wennen. Bij welke stap (nummer in de handleiding) loop je nu vast? Dan kan ik kijken of ik het wat duidelijker voor je kan maken. Je mag je vraag ook mailen naar info@brouwbeesten.nl als je dat prettiger vindt.
Groeten,
Frank
Hallo Herni, dit filmpje heeft mij enorm geholpen:
https://www.youtube.com/watch?v=D3YD_riR1Z4
Groet, Piet Liefting
heb zelf de brewmonk 30 liter exact zelfde ketel. Nu 3 batches gebrouwen. Nu net ook een dunkel weissen gebrouwen! Fingers crossed!
Leuke review
Cool ben benieuwd naar je recept. Als je wilt kunnen we je recept op de website plaatsen:)
wat een heerlijke site om rond te dolen. veel info en duidelijke taal.
Vraagje aan bezitters van de brewmonk of arsegan 30. is het ook goed te doen om hier een batch van 10 liter in te brouwen?
Hallo, bij ons eerste brouwpoging schoot de zeef op de bodem door de brouwpijp waardoor alle schroot in de easybrew terecht kwam. Alle moeite helaas voor niets; alles weggooien en veel schoonmaken. Vraagje; hoe voorkomen we dat de bodem door de brouwpijp schiet ?
Bij mij zakte de zeef bij het omhooghalen door de moutkorf. Gaf ook veel rommel, tot op het plafond aan toe. Heb de zeef nu andersom gemonteerd. Blijkbaar vervormd de zeef door de zwaarte van de mout.
Op hoeveel watt stelt u de arsegan in om te maichen,en hoeveel watt daarna om te koken,ik moet bij een temperatuur van 98 graden het deksel op zetten om aan 100gaden te komen.maichen doe ik aan 800 watt,koken op 2200 watt.
Hallo Fernand, wij hebben de ketel eigenlijk altijd op vol vermogen staan. Met die 2500 watt hebben wij geen probleem om het aan de kook te krijgen.
Fernand,
u moet rond uw ketel een isolatiemantel leggen (of yoga matje).
Hiermee zal de temp hoger liggen.
Bij koken mag je nooit een deksel op de ketel zetten.
De waterdamp moet wegkunnen.
Beste brouw broeders en zusters,
Vandaag de eerste keer mijn nieuwe Arsegan 50 liter in gebruik genomen met niet meer dan 10 kilo mout (mooi grof geschroot) bij de meest lange moutpijpmethode. Alles verliep perfect, tot dat ik na het maischen de moutpijp omhoog trok. De bodemzeef schoot daarbij uit de moutpijp, en dat veroorzaakte nogal een zooitje. Is hier een oplossing voor; wellicht de bodemzeef andersom monteren?
mvg, Ton
Ik heb de brewmonk 30 en daar heb ik al vele batches mee gebrouwen tot volle tevredenheid. Ook wel wat aanpassingen gedaan en enkele ook weer verwijderd.
Zo heb ik een peil-buis aangebracht. Bij het spoelen kan je namelijk niet zien hoe hoog het pijl staat en is het een beetje een gok op hoeveel liter je zit.
De nieuwe versie heeft deze peil-buis standaard.
In plaats van de bazooka heb ik een lauter-hex aangebracht. Ik ondervond dat de bazooka erg snel dichtslibde, zeker met hop-pellets.
Een filterbodem heb ik ook geprobeerd maar die heb ik er weer uit en die blijft er uit.
Als die dichtslibt, dan zuigt de pomp in een mum van tijd de ruimte onder het filter leeg en schiet de temperatuur omhoog met als gevolg dat de beveiliging de zaak uitschakelt. Binnenkort ga ik nog de whirlpool-arm proberen.
Dag,
Ik zie in het filmpje dat jullie de bovenste filterplaat tijdens het maischen niet gebruiken. Hoe voorkomen jullie dat er wort icm bostel in het overlooppijpje loopt? Ik kom ook filmpjes tegen waarbij de bovenste filterplaat wel wordt gebruikt tijdens het maischen en dat er na verloop van tijd constant wort het overlooppijpje in loopt. Mijn voorkeur zou zijn dat tijdens het maischen geen bovenplaat gebruikt wordt om zo te kunnen blijven roeren maar ik heb ook begrepen dat er absoluut geen bostel door de overlooppijp op de bodem mag komen. Is het niet een mogelijkheid om het overlooppijpje dicht te laten zitten met die dop?
Dag brouwers…
Ik ben een amateur brouwer in volle voorbereiding. Ik denk eraan om mij een easybrew 30 (of 50) aan te schaffen. Hierover een algemene vraag. Hoe weet ik de start hoeveelheid water? Soms zie je in recepten een beginhoeveelheid water (bv 20L) en later wordt er gespoeld met nog een hoeveelheid water. Er gaat wel water weg via de bostel maar je kan niet hoger uitkomen dan het totaal volume (30L?) van de easybrew. Dus is hiervoor een vuistregel?
Ik zie heel wat discusies over gistvaten met of zonder aftapkraan. Is een tapkraan nu zo moeilijk proper (gedesinfecteerd) te houden?
Een laatste vraag : vergisten bij een zekere temperatuur is belangrijk (onder of bovengisting). ik zou hiervoor een koelkast willen gebruiken en uitrusten met een verwarming. Maar je hebt daarvoor wel wat spullen nodig. Nu zag ik onlangs een “flessen koeler” die kan gaan van 5 tot 22gr. Dit is wel wat duurder dan een gewone koelkast maar je hebt ook alles in 1. Iemand commentaar of ervaring hiermee?
Ik lees graag jullie reactie.
Misschien een ongebruikelijke vraag, en ik denk dat ik het antwoord wel weet maar toch: kan je hier ook bijvoorbeeld 10 liter mee brouwen in plaats van bijna 30?
Voor testjes is het wel fijn met minder aan de slag te kunnen. En ik wil eigenlijk sowieso geen grote batches, vind het leuk om verschillende dingen te maken.
Beste brouwbeesten,
Heb genoten van jullie filmpje van de easybrew 30. Zat er aan te denken om te stoppen na 20 jaar brouwen, omdat ik verhuist ben en elders moet gaan brouwen en dat brengt veel extra sleepwerk met zich mee. Maar zoals het er nu uitziet Simpel, Secuur en weinig werk.
Kan niet wachten om hem aan te schaffen.
Goedemiddag allen,
Leuk filmpje en mooie info.
Ik heb even een vraag. Een dezer weken komt mijn easybrew 30 eindelijk binnen.
Ben beginnend brouwer. Heb al menig forum doorgelezen, maar kom er nog niet echt uit.
Kan iemand mij vertellen, hoe en met welk middel de nieuwe brouwketel te ontsmetten voordat ik m in gebruik neem.
Zie graag iemands reactie tegemoet.
Alvast bedankt.
Groet Arnaud
Een mooi een duidelijk filmpje; jammer dat het zo snel is en de stappen onbesproken zijn.
Tip: geef tenminste bij iedere stap een stukje commentaar; wat doe je en bijv. hoe lang doe je per stap.
Hoe voorkom je dat de bodem tijdens het maischen aanbakken?