De brouwers van Low Five Brewing vinden het recept van hun black IPA, de Sexy Galaxy, het beste bier dat ze ooit hebben gebrouwen. En niet alleen zij vinden dat, ook de echte bierkenners. Zo heeft de Sexy Galaxy in 2022 bij de Dutch Beer Challenge een bronzen medaille gewonnen in de categorie Black IPA. Wat daar extra bijzonder aan is, is dat de Sexy Galaxy met zijn 4,4% eigenlijk een black session IPA is en dus helemaal niet aan de voorwaarden voldoet. Low Five Brewing deelt met alle liefde dit recept zodat iedereen het thuis na kan brouwen. Brouw met dit black ipa recept je eigen prijswinnende bier.
INGREDIËNTEN BLACK IPA
MOUT
- 70% – 3200 gram Pilsner mout (3 EBC)
- 13% – 600 gram Munich mout (50 EBC)
- 10% – 450 gram Havervlokken (4,3 EBC)
- 7% – 350 gram Carafa Special 3 (1400 EBC)
HOP
- 115 gram Cascade (7% alpha)
- 80 gram Galaxy (14,2% alpha)
- 80 gram Amarillo (8,6% alpha)
GIST
- 1 zakje Lallemand BRY-97 West Coast Ale
SUIKER
- 105 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
Gesponsord
Ingrediënten nodig voor deze black IPA?
MAISCHEN
Verwarm 16 liter water tot 68 ℃ om te kunnen beginnen met maischen. Voeg de mouten toe en omdat we gebruik maken van een een éénstapsmaisch dus we kunnen de temperatuur een uur aanhouden. De temperatuur van 68 ℃ zorgt van een mooie balans van vergistbare en onvergistbare suiker. Onvergistbare suiker zijn in dit bier van groot belang want dit geeft het zijn body. Na dit uur verhoog je de temperatuur naar 78℃ om uit te maischen.
SPOELEN
Verwarm 13 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen kun je starten met koken.
KOKEN (60 MINUTEN)
De wort moet 60 minuten koken. Voeg op de volgende momenten de hop en lactose toe:
- Start koken: 35 gram Cascade hop bij start koken
- Na 60 minuten bij vlamuit of whirlpool: 20 gram Cascade, 20 gram Galaxy toevoegen en 20 gram Amarillo
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 20℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
VERGISTEN
Voeg het zakje Lallemand BRY-97 West Coast Ale toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op 20 ℃. Heb je niet de beschikking over een vergistingskast hou dan kamertemperatuur aan.
Na 7 dagen is het tijd om te dryhoppen. Hiervoor gebruiken we 60 gram Amarillo, 60 gram Cascade en 60 gram Galaxy hop
Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
BOTTELEN
Is je Sexy Galaxy uitvergist? Dan ben je klaar om te bottelen. In dit bier bottellen we met 5 gram suiker per liter bier. Bottel daarna de flessen en zet ze donker weg. De black ipa is na twee weken klaar om te drinken.