Eén van de favoriete bieren bij Low Five Brewing is onze Espresso Milk Stout. Het is een heerlijk doordrinkbare stout met koffie en lactose van maar 3,8% alcohol (en dat is expres zo)! Wil jij je eigen variant maken? Gebruik dan onderstaand recept espresso milk stout.
INGREDIËNTEN ESPRESSO MILK STOUT
MOUT
- 1900 gram Pale Ale mout (7 EBC)
- 500 gram Biscuit mout (50 EBC)
- 390 gram Special B mout (350 EBC)
- 270 gram Chocolademout (900 EBC)
- 230 gram Roggemout (6 EBC)
HOP
- 10 gram Admiral (14,5% alpha)
- 20 gram First Gold (7,5% alpha)
GIST
- 1 pak Wyeast 1099 Whitbread Ale
SUIKER
- 105 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
- 380 gram lactosesuiker
OVERIG
- 800 ml van je favoriete espresso!
Gesponsord
Ingrediënten nodig voor deze espresso milk stout?
MAISCHEN
Verwarm 16 liter water tot 68 ℃ om te kunnen beginnen met maischen. Voeg zodra je deze temperatuur hebt bereikt alle mout behalve de chocolademout toe en houd voor 60 minuten een temperatuur van 68 ℃ aan. Voeg de chocolademout pas toe bij de laatste 10 minuten van het maischproces. Zo krijg je wel de kleur maar minder geroosterde bitterheid van de chocolademout.
Fase 1 68 ℃ 60 min (alle mouten behalve chocolademout)
Fase 2 68 ℃ 10 min (chocolademout toevoegen)
Fase 3 78℃ uitmaischen
Wanneer de wort 78℃ heeft bereikt kun je beginnen met spoelen.
SPOELEN
Verwarm 14 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen kun je starten met koken.
KOKEN (60 MINUTEN)
De wort moet 60 minuten koken. Voeg op de volgende momenten de hop en lactose toe:
- Start koken: 10 gram Admiral bij start koken
- Na 50 minuten: Voeg de 400 gram lactosesuiker toe
- Na 60 minuten bij vlamuit of whirlpool: 20 gram First Gold
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
VERGISTEN
Voeg de gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
BOTTELEN
Is je espresso milk stout uitgegist? Dan ben je klaar om te bottelen. Zet eerst 800 ml van je favoriete espresso. Kies vooral voor een koffie met uitgesproken karakter zodat je dit goed terug proeft in je bier. Meng de espresso samen met je bier en voeg daarna ook nog 5 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel daarna de flessen en zet ze donker weg. Na twee weken is je bier klaar om te drinken.