Maischen op constante temperatuur met eenstapsmaischen | Brouwbeesten

Maischen op constante temperatuur – eenstapsmaischen

Gepost op : augustus 26, 2016   /   door

In Nederland gebruiken de meeste thuisbrouwers de infusiemethode als het gaat om maischen. Deze vorm hebben we uitgelegd in onze basisblog over maischen. Maar er is ook een simpelere vorm van maischen die in Nederland steeds meer aan populariteit wint. Dit is het eenstapsmaischen. In Engeland en de Verenigde Staten is het eenstapsmaischen de methode die het meest gehanteerd wordt. Eenstapsmaischen is simpelweg maischen op een constante temperatuur. Dit lijkt simpel maar is moeilijker dan je denkt.

Het maischen op constante temperatuur

Net als bij de infusiemethode verwarmen we water tot een bepaalde temperatuur. Als deze temperatuur is bereikt voegen we de mout toe aan het water. Bij de eenstapsmaischmethode is het van belang dat je deze temperatuur 60 tot 90 minuten aanhoudt. Maar zoals je wellicht tijdens het maischen wel eens hebt ervaren is het op temperatuur houden de lastigste handeling.

Bij het eenstapsmaischen houden we een temperatuur aan tussen de 65 en 70 graden. Dit is een temperatuur waarbij zowel vergistbare als onvergistbare suikers worden aangemaakt. De temperatuur die je aanhoudt is afhankelijk van het soort bier je wilt gaan brouwen. Je zult namelijk verschil proeven tussen bier dat gemaischt is op 65℃ en bier dat gemaischt is op 60℃. Ga je voor een droge of volle smaak? Als je een keuze hebt gemaakt is het belang dat het overal in de pan even warm is. Blijven roeren en een thermometer zijn daarom van cruciaal belang.

Eenstapsmaischen bij 65℃ voor een drogere smaak

Wil je graag een bier brouwen met een droger mondgevoel en hogere alcohol percentages? Probeer dan een temperatuur aan te houden van 65/66℃. Hier wordt het enzym b-amylase actief. Dit enzym zorgt voor meer vergistbare suikers die uiteindelijk zorgen voor een droger bier.

Eenstapsmaischen bij 70℃ voor een vollere smaak

Wil je graag een bier brouwen met een voller smaakgevoel? Probeer dan de eenstapsmaisch op een temperatuur van 69/70℃. Op deze temperatuur worden alfa-amylasen actief die zorgen dat er meer onvergistbare suikers vrij komen. Die zorgen voor een vollere smaak.

Net als bij de infusiemethode moeten we bij het eenstapsmaischen uitmaischen. Breng de temperatuur al roerende naar 78℃. Op deze temperatuur stoppen de enzymen met werken.

Zoals je ziet is het eenstapsmaischen een eenvoudige variant van maischen, mits je de temperatuur onder controle weet te houden.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.