Na ongeveer twee jaar een aantal leuke bieren te hebben gebrouwen, wilden we deze graag naar een hoger niveau tillen. Eén van die manieren is om de vergisting beter te reguleren met behulp van een vergistingskast. Omdat we geen zin hadden om veel te knutselen en te klooien met elektra hebben we gezocht naar apparatuur waarmee we dit eenvoudig konden bereiken. Dit bleek uiteindelijk veel makkelijker dan gedacht! De enige drie elementen die je nodig hebt zijn: een (oude) koelkast, een temperatuurregeling (Inkbird) en een verwarmingsplaatje. Met deze drie elementen is iedereen in staat zijn eigen gistingskast te maken. Dit is ongetwijfeld niet de goedkoopste optie, maar wel een degelijke en veilige. Maar, hoe bouw je een vergistingskast van een koelkast?
Wat heb je nodig voor een vergistingskast?
Oude koelkast (of nieuwe)
Een oude koelkast is ideaal voor het maken van je eigen vergistingskast. Het enige dat je dient toe te voegen is een verwarmingselement, want koelen doet een koelkast uiteraard al. Met een beetje geluk kan je op Marktplaats een oude koelkast vinden die je gratis kan ophalen.
Verwarmingsplaatje
De verwarmingsplaatjes zijn te krijgen in verschillende formaten en wattages. Het verwarmingsplaatje dat wij gebruiken is 28×28 cm en heeft een vermogen van 25 watt. Als alternatief zijn er ook verwarmingsfolies te verkrijgen en sommige mensen gebruiken zelfs een ouderwetse gloeilamp.
Inkbird ITC-310T-B
De Inkbird is de regelaar die zorgt dat de temperatuur in de koelkast constant blijft. Met behulp van een temperatuursensor schakelt de Inkbird de koelkast of verwarmingsplaat in op basis van de door jou ingestelde temperatuur.
Hoe bouw je een vergistingskast?
Als je de drie benodigdheden hebt is het bouwen een fluitje van een cent. Er valt namelijk weinig te bouwen. Dit zijn de enige stappen die je hoeft te doorlopen.
- Zet de koelkast op de juiste plek
- Hang de Inkbird op een plek naast de koelkast
- Leg het verwarmingsplaatje in de koelkast
- Steek de stekker door de deuropening van de koelkast
- Steek de stekker in de verwarmingsplaatje
- Plaats de stekker van de koelkast in de Inkbird bij cooling
- Plaats de stekker van het verwarmingsplaatje in de Inkbird bij heating
- Steek de temperatuursensor van de Inkbird door de deuropening van de koelkast
- Zet het vergistingsvat op het verwarmingsplaatje (het plaatje mag ook los in de koelkast of aan de zijkant)
- Plak de temperatuursensor, met een sponsje er op, op het vergistingsvat
- Sluit de koelkast
- Stel de Inkbird in op de gewenste temperatuur
- Pak een zelfgebrouwen biertje en wacht geduldig tot de vergisting is verlopen
Er zijn heel veel verschillende manieren om zo’n vergistingskast te bouwen. Veel andere thuisbrouwers gebruiken bijvoorbeeld lampen om de koelkast mee te verwarmen. Maar voor de hobbyist die weinig ervaring heeft met elektronica is dit een hele fijne methode. Ik hoop dat ik in deze blog antwoord heb kunnen geven op de vraag: Hoe bouw je een vergistingskast? Succes met het bouwen van je eigen kast!
Thnx. Ik overweeg al een tijdje een vergistingskast te bouwen met de inkbird. Wist alleen nog niet helemaal hoe het meest eenvoudigst klaar te spelen.
Succes met bouwen van je eigen vergistingskast!
Bedankt voor de tip. Ik vraag me nu alleen af hoe het zit met het koelgedeelte van de koelkast. De thermostaat staat hiervan standaard tussen de 2-7 graden celsius. Als je de temperatuur dus instelt op, zeg maar 20 graden, blijft de koelkast dus dag en nacht proberen de temperatuur naar beneden te krijgen. Hoe heb je dit opgelost?
Hallo Jurgen,
Dat is is niet helemaal het geval. De stekker van de koelkast is aangesloten op de Inkbird. Deze schakelt de koelkast dan alleen in als de temperatuur de minimum temperatuur heeft die je heb ingesteld. De koelkast staat dus het merendeel van de tijd uit.
Gr. Luuk
ik maakte mijn vergistingskast op een zéér eenvoudige en goedkope wijze.
een kast langs de binnenkant aan alle zijden afgedekt met 8cm dikke (piepschuim) isolatieplaten.
het frontje past perfect in de zij/boven en achterzijde en is wegneembaar.
binnenin deze constructie is er een stopcontactdoos voorzien.
hierop sloot ik een eenvoudige lucht verwarmingstoestel met ventilator aan.
thermostaat op gewenste temperatuur ingesteld en …. wachten tot je bier is uitgegist.
en die verwarming?
die draait slecht enkele minuten per uur…
En wat doe je dan als het té warm is ? hoe ga je koelen ?
Een ideale vergistingskast kan verwarmen én koelen om de ingestelde temperatuur te behouden.
Leuk artikel. Overweeg het om het ook zo aan te pakken. Maar ik vraag me wel af of dat verwarmingselement de warmte goed kan verspreiden. Het lijkt erop alsof de onderkant van het gistvat warmer wordt dan zijn omgeving, omdat het vat er simpelweg op staat.
Gaat die koelkast niet snel kapot door die warmteregelaar? Kan me voorstellen dat (vooral oudere) koelkasten er niet voor gebouwd zijn om constant aan/uit te gaan.
Hallo Tom, dat valt heel erg mee, het is niet zo dat de koelkast steeds aan en uit gaat. Met die Inkbird stel je een marge in, dus als je jouw bier wilt vergisten op 20 graden stel je in dat de koelkast aanschiet als de 20,5 bereikt wordt. Op het moment dat de temperatuur 19,5 bereikt schakelt deze weer uit. Een koelkast is goed geïsoleerd en blijft best lang op temperatuur. Daarnaast ervaar ik zelf dat ik vaker moet verwarmen dan koelen dus gaat de koelkast maar zelden aan.
Bij mij ging de koelkast dus wel stuk. Ik gebruikte hem voor wijn maken en bij mij schakelde de koelkast regelmatig. Weet iemand hoe vaak per minuut/uur je een koelkast mag laten schakelen?
Waar is de warmteplaat gekocht.
Dit soort plaatjes zijn te krijgen bij meerdere winkels. Denk bijvoorbeeld aan Brouwland en van de Kooy Jubbega.
Bedankt voor deze handleiding!
Inmiddels staat mijn nieuwste brouwsel bij een constante temperatuur te vergisten. Het werkt echt top! Ik gebruik overigens de Inkbird ITC-308: al voor 37,99 euro te koop bij Amazon. Een tweedehands koelkast voor 30 euro opgehaald. Warmteplaatje was met 61,95 euro wel erg prijzig…
Het grootste deel van de tijd laat de Inkbird zowel koelkast als verwarmingsplaatje gewoon uitgeschakeld omdat de temperatuur tussen 19,5 en 20,5 graden ligt. Pas als de temperatuur richting die grenswaardes gaat, komt de Inkbird in actie.
Moet er geen verluchtingsrooster in de koelkast? Een koelkast die niet koelt ruikt vies en schimmelt toch. En als het bier vergist heb je toch een beetje geur. Of lost dit op door te verwarmen?
VRAAG:
In dit voorbeeld wordt een verwarmingsplaat gebruikt waar het vergistingsvat op staat; min of meer directe verwarming. De andere optie die genoemd wordt is om in de koelkast een verwamingslamp of – draad/folie aan te brengen. Wat zijn voor -en nadelen van de opties m.b.t. het zo constant mogelijk houden van de inhoud? Of maakt het niet uit?