Recept hoppy weizen Boogie Weiss

Recept Hoppy Weizen – Boogie Weiss | Milky Road Brewery

Gepost op : maart 8, 2024   /   door

Start SG
1.056
Eind SG
1.016
ABV
5.3%
IBU
15
EBC
Bierstijl: Hoppy Weizen
Maischtijd:  75 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 20 liter
Brouwzaalrendement: 72%

Brouw nu je eigen Boogie Weiss, een levendige Hoppy Weizen van Milky Road Brewery, gevestigd in het dorpje Zeeland en gerund door de gepassioneerde Ramon en Saskia. Dit recept belichaamt de perfecte balans tussen traditionele Weizen en een moderne twist van hop. Ga op deze smaakvolle reis en ontdek hoe je thuis dit verfrissende meesterwerk kunt creëren. Laat het brouwavontuur met het recept hoppy weizen beginnen! Cheers!

INGREDIËNTEN HOPPY WEIZEN

MOUT

  • 50% | Tarwemout | 2500 gram (3 EBC)
  • 34% | Pilsmout | 1700 gram (3 EBC)
  • 16% | Viennamout | 800 gram (10 EBC)

HOP

GIST

  • 2 zakjes Lallemand Munich Classic

SUIKER

  • 135 gram kristalsuiker (bottelsuiker)

OVERIG

  • 300 gram rijsthulzen

MAISCHEN

De hoeveelheden maisch- en spoelwater gaan hier uit van een brouwautomaat met moutkorf en lege ruimte eronder. Gebruik brouwsoftware om de ideale hoeveelheden voor jouw situatie te bepalen.

Tarwemout bevat geen kaf, waardoor het zeer verstandig is om rijsthulzen toe te voegen aan de maisch om te voorkomen dat het dicht slaat en je problemen krijgt met filteren.

Verwarm 23 liter water tot 43 graden om te kunnen beginnen met maischen. Voeg zodra je deze temperatuur hebt bereikt alle mout en de rijsthulzen toe, de temperatuur zal hierdoor iets zakken. Hou dit voor 15 minuten aan op 42 graden en verwarm dan naar 67 graden. Hou dit aan voor 60 minuten en verwarm naar 78 graden om uit te maischen. Verwarm alvast 6 liter spoelwater naar 80 graden.

Fase 1 42 ℃ 15 min
Fase 2 67 ℃ 60 min
Fase 3 78℃ 2 min

SPOELEN

Zodra de maisch 78 graden heeft bereikt kan je spoelen met de opgewarme 6 liter water om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen kun je gaan koken.

KOKEN (60 MINUTEN)

De wort moet 60 minuten koken. Voeg 15 gram Hallertau Mittelfrü toe zodra het kookt.

Koel na het koken de wort terug naar 70 graden, voeg 15 gram Nelson Sauvin toe en wacht een kwartier op deze temperatuur voor een whirlpoolgift.

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

VERGISTEN

Voeg de gist toe aan de wort en schud met het vat om er meer zuurstof in te krijgen, of belucht het geheel een kwartier met een gekookt bruissteentje. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur, idealiter op 20 graden.

Voeg na een week nog 30 gram Nelson Sauvin toe, deze dryhop-gift zorgt voor extra veel aroma.

Na ongeveer drie weken is het bier klaar om te bottelen. Meet altijd de dichtheid om zeker te weten dat de gist niet meer actief is.

BOTTELEN

Gebruik 6,8 gram kristalsuiker per liter bier om te bottelen. Na een week of drie is je eigen hoppy weizen klaar om te proeven.

VARIATIES

Dit bier leent zich uitstekend om te experimenteren met hopvariëteiten. Vorig jaar brachten we een versie met Motueka uit en deze keer hebben we dus Nelson Sauvin gebruikt, maar je kan prima experimenteren met andere soorten. Vervang in dat geval zowel de hop in zowel de whirlpool als de dryhop door jouw gekozen soort en laat ons zeker weten hoe dit heeft uitgepakt.

Vind je het recept Hoppy Weizen, Boogie Weiss nu interessant en wil je jouw eigen versie vergelijken met het origineel? Bestel het nu in de webshop.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.