recept smoked porter Jelster

Recept Nachtburgemeester – JELSTER BIER | Smoked Porter

Gepost op : oktober 7, 2023   /   door

Start SG
1.057
Eind SG
1.010
ABV
6,2%
IBU
38.0
EBC
77 
Bierstijl: Porter
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 20 liter
Brouwzaalrendement: 78%

We hebben het Rotterdamse Jelster Bier en de brouwer Jelle bereid gevonden om één van hun bijzondere recepten te delen op de website van Brouwbeesten. En wát voor bier. Kan het Rotterdamser dan dit? Het bier draagt de naam Nachtburgemeester. De Nachtburgemeester van Jelster is een Smoked Porter van 6,2% alcohol en goed zwart.

Geniet van deze rookporter met prachtig subtiele geroosterde en rokerige aroma’s, gevolgd door een zijdezachte afdronk. Perfect voor die momenten net na zonsondergang. Het is als een knus kampvuur in een flesje.

Of zoals Jelle van Jelster Bier zelf zegt: “Voor al je avonturen in de avonduren”

INGREDIËNTEN RECEPT SMOKED PORTER

MOUT

  • 61,4% | Pale Ale mout | 3300 gram (6 EBC)
  • 10,6% | Rookmout | 570 gram (17.7 EBC)
  • 8,9% | Tarwevlokken | 480 gram (3,2 EBC)
  • 8,5% | Special B Mout | 460 gram (355 EBC)
  • 4,5% | Chocolate B Mout | 240 gram (885 EBC)
  • 3,5% | Caramel Mout | 190 gram (159 EBC)
  • 2,6% | Roasted Barley | 140 gram (1180 EBC)

HOP

  • 24 gram Chinook pellets (11,6% alfa)
  • 20 gram Fuggle pellets (5% alfa)

GIST

  • 1 zakje Fermentis SafAle US-05

SUIKER

  • 80 gram kristalsuiker (bottelsuiker)

WATERPROFIEL (OPTIONEEL)

Rotterdam
Ca 71
Mg 19
Na 44
Cl 89
SO 127
SO/Cl ratio: 1.4
Maisch pH: 5.37

MAISCHEN

Verwarm 32 liter maischwater tot 68 graden en stort daarna de mout. De temperatuur zal zakken tot 65 graden. We maken gebruik van een éénstaps maischschema, lekker makkelijk. 32 liter lijkt veel water maar dit komt omdat Jelster gebruik maakt van de BIAB brouwmethode. Hierdoor slaat Jelster het spoelen over waardoor je meer water nodig hebt aan het begin van je maisch. Na een uur op 65 graden verwarm je verder naar 78 graden.

Temperatuur (°C)Tijd (min)
6560
782

SPOELEN

Jelster Bier maakt in dit recept gebruik van de BIAB brouwmethode waardoor spoelen niet nodig is. Je kunt direct door naar het koken. Wil je liever niet brouwen volgens deze methode dan kan dan uiteraard ook. In dit geval kan je de liters bij het maischen naar beneden schroeven en na het maischen gewoon spoelen.

KOKEN (60 MINUTEN)

Breng de wort aan de kook en voeg direct de 24 gram Chinook toe aan de wort. Deze hop zorgt voor de bitterheid. We koken in totaal 60 minuten. Na 50 minuten, dus met nog 10 minuten te gaan voegen we de de 20 gram fuggle toe aan de wort.

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar een temperatuur rond de 20℃ en laat deze daarna in het gistingsvat kletteren.

VERGISTING

Voeg de gist toe aan de wort en schud even met het gistingsvat zodat de gist goed wordt verspreid door het vat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur, idealiter op 20℃. Heb je een vergistingskast dan kan je deze mooi op temperatuur afstellen. Na ongeveer een week of 4 is het bier klaar om te bottelen. Vergeet geen meting uit te voeren want anders weet je nooit zeker of het bier volledig is uitvergist.

BOTTELEN

Na dat lange wachten is het eindelijk tijd om je Nachtburgemeester te bottelen. Gebruik hiervoor 4 gram bottelsuiker per liter bier. Dit is niet zoveel maar dat past precies bij de bierstijl porter. Eenmaal gebotteld heb je nog een week of drie geduld nodig om te genieten van je eigen versie van de Nachtburgmeester van Jelster.

Wil je Jelster bedanken en je eigen gebrouwen bier vergelijken met het origineel? Bestel dan de Nachtburgemeester in onze webshop

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.