Weyermann Carafa Special Type 3 mout | Brouwbeesten

Weyermann Carafa Special Type 3 mout | Hoe gebruik je het?

Gepost op : januari 15, 2023   /   door

Zonder mout geen bier, zo simpel is. Wij proberen in een serie artikelen onze favoriete moutsoorten toe te lichten. In dit artikel gaan we dieper in op de Weyermann Carafa Special Type 3 mout. We leggen uit waarom deze mout nu zo bijzonder is en hoe je deze het beste kan gebruiken tijdens het brouwen van je eigen bier. 

Wat maakt Weyermann Carafa type 3 bijzonder?

In het Duitse Bamberg bevind zich de mouterij Weyermann. Weyermann bestaat al meer dan 140 jaar en is de marktleider op het gebied van cara- en geroosterde mouten. Ik denk dat we ze met recht specialist kunnen noemen. Ze hebben meer de tachtig verschillende variëteiten waarvan de Carafa Special Type 3 er één is. 

Maar wat is nu zo bijzonder aan specifiek déze mout? Bij de Carafa special type 3 hebben ze de kafjes, of zemelen gescheiden van de gerstkorrel. Dit geeft deze mout eigenschappen die geen of weinig andere geroosterde moutsoorten hebben. Dit proces heeft als resultaat dat deze geroosterde moutsoort een verminderde wrangheid en bitterheid afgeeft aan het bier. 

Eigenschappen 

De Carafa is goed geroosterd en heeft dat is te zien. Deze moutsoort heeft een EBC van 1300 tot 1500. Je heb dus maar weinig nodig om je bier donker te kleuren.

Als je deze mout gebruikt in je bier geeft deze een fijn gebrand aroma met tonen van koffie, cacao en donkere chocolade. Vergeleken met bijvoorbeeld chocolademout geeft deze moutsoort een zachtere smaak en geeft deze minder bitterheid af. 

Hoe gebruik je Carafa Special Type 3 tijden het brouwen?

De meeste brouwers gebruiken de Carafa Special Type 3 om hun bieren donkerder te maken. Een kleine stort resulteert al snel in een donker bier. Dit kan toch ook met andere donkere mouten? Ja dat klopt, maar het mooie van de Carafa Special Type 3 is het door zijn zachtere smaak en verminderde bitterheid minder impact heeft op de smaak van het bier. Zo krijg je bieren die wel donker van kleur zijn maar niet extreem gebrand smaken. Ook deze mout geeft een gebrande smaak af maar niet zo intens als andere geroosterde mouten. 

Over de maximale moutstort zijn verschillende meningen. De meest gehoorde mening is dat je deze mout tot ongeveer 5% van de totale moutstort kunt gebruiken, met dit percentage zit je altijd veilig. Zelf hebben we ook wel bieren gebrouwen waar het aandeel Carafa Type 3 wel 10% bedroeg zonder dat dit gekke bijsmaken gaf. Een hogere stort geeft wel een iets meer geroosterde smaak ten opzichte van een lage stort. 

Bierstijlen waar deze moutsoort tot zijn recht komt

Deze donkere mout is te gebruiken in bijna alle donkere bierstijlen. Voor de hand liggend zijn de stout en porter maar denk bijvoorbeeld ook een brown ale, dubbel, schwarzbier of onze persoonlijke favoriet black IPA. Zo hebben we deze mout gebruikt in het black IPA recept voor de Nachtvlinder. 

Conclusie 

Als we alles op een rij zetten concluderen we dat de Weyermann Carafa Special Type 3 de perfecte moutsoort is voor als je graag een donker bier wil brouwen zonder een geroosterde smaak. Het is niet zo dat deze mout helemaal geen geroosterde smaak afgeeft dus pas op met de hoeveelheid die je gebruikt in de moutstort. 

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.