Boekreview Verander water in bier

Boekreview: Verander water in bier

Gepost op : augustus 31, 2016   /   door

Het is weer tijd voor een nieuwe boekreview. Eerder behandelden we al het boek Zelf bier brouwen en het boek Bier brouwen voor starters. Met deze boeken zijn we ooit gestart met ons brouwavontuur. Maar je raakt nooit uitgeleerd dus we besloten het boek Verander water in bier te bestellen.

Het boek Verander water in bier is één van de weinige Nederlandstalige boeken die geschreven is over bierbrouwen. Auteur Adrie Otten beschrijft in 184 pagina alle dingen die je moet weten als je zelf bier gaat brouwen. Wij gingen over tot aankoop van dit boek omdat we de titel van dit boek werkelijk overal tegenkwamen. Op diverse brouwfora en Facebookpagina’s wordt dit boek als de Nederlandstalige brouwbijbel gezien. Reden genoeg dus om het zelf te lezen en daar een oordeel over te geven.

Verander water in bier voor de beginnende brouwer

Verander water in bier is een boek geschikt voor de beginnende en gevorderde brouwer. Alle processen die tijdens het brouwen van je eigen bier nodig zijn worden in het boek behandeld. Dit is vooral het gedeelte waar de beginnende brouwer het meest baat bij zal hebben. Ook voor de gevorderde brouwer kan het geen kwaad om af en toe weer bij de basis te beginnen. Het boek behandeld zowel brouwen met extracten en volmouten.

Verander water in bier voor de gevorderde brouwer

Dit boek is ook uitermate geschikt voor de de gevorderde bierbrouwer. Zo behandeld het boek diverse brouwmethoden, ingrediënten, formules en andere ingewikkelde brouwzaken. Vooral het hoofdstuk over fouten opsporen in je bier is erg interessant. Hier wordt uitgelegd welke fouten er allemaal zijn en hoe je deze kunt herkennen, voorkomen of oplossen.

In het boek staan ook nog een aantal recepten waarmee je aan de slag kan. Deze zijn uiteraard op te volgen maar wij gebruiken ze vooral als basis voor onze eigen recepten.

Het enige minpunt dat we kunnen benoemen zijn de afbeeldingen. De afbeeldingen zijn over het algemeen saaie foto’s die afkomstig zijn van de Brouwland webshop. Dit is enigszins logisch aangezien zij dit boek medemogelijk hebben gemaakt. De afbeeldingen geven het boek de uitstraling van een oud natuurkundeboek dat ik gebruikte op de middelbare school.

Eindoordeel

Dit boek is onmisbaar in de boekenkast van elke brouwer. Of je nu begint met brouwen of al jaren bezig bent. Alle processen zijn duidelijk beschreven en goed te begrijpen. Het is fijn dat het boek verder gaat dan alleen het brouwen van je eerste bier. Zo blijft dit boek jarenlang waardevol. Het boek zou echter nog fijner lezen als de afbeeldingen zouden worden vervangen door een wat sprankelere fotografie of illustraties.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.