boekreview for the love of hops | Brouwbeesten

Boekreview: For the Love of Hops

Gepost op : augustus 27, 2017   /   door

Als fanatieke thuisbrouwer en boekliefhebber zijn boeken over bier natuurlijk hemel op aarde. Na het lezen van de boeken Bier brouwen voor starters, Verander water in bier en Zelf bier brouwen was het tijd voor iets nieuws. Deze drie boeken gingen voornamelijk over het brouwproces. Erg handig voor tijdens mijn eerste brouwavonturen, maar ik was wel toe aan een boek met iets meer verdieping. Ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij het boek ‘For the love of Hops’. Een boek waarin alle informatie betreffende hop te vinden zou moeten zijn. In deze blog probeer ik een eerlijk oordeel te geven over dit boek. Bij deze: Boekreview For the Love of Hops.

 

For the Love of Hops is een boek uit de Verenigde Staten en is onderdeel van de Brewing Elemental Series. Dit engelstalige boek is geschreven door Stan Hieronymus en telt 320 pagina’s. Ja, je leest het goed. 320 pagina’s alleen maar over hop. En dat allemaal in het Engels.

Alles over hop

Het boek For the Love of Hops bevat super veel informatie over hop. Het is alsof de schrijver geen keuze kon maken over welke informatie hij wel of niet in het boek ging plaatsen. Al deze informatie is verdeeld over elf hoofdstukken die je wat mij betreft kan opdelen in twee categorieën. Eén over de plant zelf en zijn/haar afkomst en één over op welke manier je hop kan toepassen tijdens het brouwen. Als thuisbrouwer heb ik dit boek vooral gekocht met de intentie om het gebruik van hop tijdens het brouwen te optimaliseren.

Toepassen tijdens het brouwen

Als je dit boek wilt aanschaffen om het gebruik van hop tijdens het brouwen beter te begrijpen is dit een goede keuze. De schrijver geeft bijzonder veel aandacht aan de hoparoma’s in plaats van de bitterheid. Dit terwijl het naar mijn idee bijna altijd over bitterheid gaat als er gesproken wordt over hop. De hoofdstukken over de aroma zijn daarom heel verfrissend en verrassend. Het boek laat je eigenlijk aan de hand van diverse onderzoeken van bekende brouwerijen zien wat de mogelijkheden zijn en wat er allemaal al geprobeerd is.

Eén hoofdstuk in het boek gaat volledig over drooghoppen. Hierin worden verschillende methoden en resultaten uitgelegd, methoden die ik nog niet eerder op brouwfora ben tegengekomen. Na het lezen van deze hoofdstukken ben je een stuk beter op de hoogte van de mogelijkheden om hop te gebruiken tijdens het brouwen. Ondanks alle deze kennis is For the Love of Hops echter geen handleiding voor het brouwproces, maar meer een bak van informatie waarmee je zelf kan experimenteren.

For the love of hops

Anatomie hop | BrouwbeestenDe andere hoofdstukken in dit boek gaan vooral over de hopplant en zijn geschiedenis. In de geschiedenis wordt opvallend vaak gerefereerd aan Nederland. Delft en Dordrecht worden hierin als belangrijke plaatsen beschouwt. Deze leuke feitjes maken deze hoofdstukken wat makkelijker leesbaar. Daarentegen zijn de hoofdstukken die gaan over de plant zelf taaie kost. De plant wordt hierin heel wetenschappelijk beschreven met veel moeilijke termen heel veel cijfers en onderzoek. Het feit dat het een Engels boek is maakt het er niet makkelijker op.

Eindoordeel

For the Love of Hops is een boek voor de (thuis)brouwer die net even iets meer gevoel wil hebben bij zijn basisingrediënten. Dit boek is niet geschikt voor de beginnende brouwer of iemand die de Engelse taal niet goed beheerst. Na het lezen van dit boek ben je in staat om meer te experimenteren met hop maar het levert geen stappenplan aan. De schrijver laat je verschillende methoden zien met zijn voor- en nadelen en geeft hierbij geen voorkeur aan: de smaak van het gebrouwen bier en het gebruik van hop blijft immers altijd een kwestie van smaak.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.