Boekreview Zelf bier brouwen | Brouwbeesten

Boekreview: Zelf bier brouwen

Gepost op : maart 3, 2016   /   door

In navolging van onze eerste boekrecensie volgt nu de tweede in de reeks van boekreviews. Het brouwboek dat we deze keer hebben gelezen en waar we onze mening over willen geven is: Zelf bier brouwen.

Zelf Bier Brouwen is een boek van Brian Kunath. Het is de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse The Brewers Bible. Het boek telt 224 pagina’s en kende zijn eerste uitgave in 2011. Het is vaak inbegrepen bij starterspaketten die worden aangeboden door brouwwinkels. Dit was een belangrijke reden om dit boek aan te schaffen; we mogen toch aannemen dat zij weten welke boeken geschikt zijn voor de startende brouwer.

Op de achterzijde van het boek valt te lezen dat het duidelijke instructies, deskundige uitleg, tips en prachtige illustraties bevat. Al deze dingen zijn in Zelf Bier Brouwen te vinden. Wat echter mist in deze beschrijving is de manier van brouwen. De auteur van het boek gaat ervan uit dat de beginnende brouwer altijd werkt met moutextract. Dit terwijl in onze omgeving bijna iedereen is begonnen met geschroot mout. Dit maakte voor ons dat een groot deel van het boek niet relevant was. De delen die wel gingen over het brouwen met volmout waren kort en beknopt. Een duidelijk gemis.

Wat wij wel als positief hebben ervaren is dat dit boek een hele theoretische benadering heeft. Het boek staat vol met handige tabellen, schema’s en formules. De auteur maakt duidelijk wat het belang is van precisie en het constant meten tijdens het brouwproces. Er wordt uitgelegd op welke manieren je kan meten en hoe je met deze cijfers om moet gaan. Wij hebben deze tabellen al regelmatig gebruikt om bijvoorbeeld te kijken welke hopsoorten er geschikt zijn voor een bepaald bier.

Hoptabellen | Brouwbeesten

Eindoordeel
Boek dat vooral interessant is voor de beginnende brouwer die zijn brouwavontuur start met moutextracten. De informatie voor de volmoutbrouwer is beknopt en daardoor niet helemaal bevredigend. Het feit dat het boek vol staat met tabellen en formules maakt het boek wel tot een handig naslagwerk dat we tijdens het brouwen al een aantal keer hebben kunnen raadplegen. Kortom, een prachtboek voor de startende extractbrouwer.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.