Eigenschap | Waarde |
Type | Aromahop |
Alfazuur | 9-15% |
Bètazuur | 3,5-4,5% |
Oorsprong | Verenigde Staten |
Achtergrond
Citra hop is een populaire Amerikaanse hopsoort die bekend staat om zijn intense aroma’s en smaken van tropisch fruit. De hopsoort is ontwikkeld door de Hop Breeding Company en uitgebracht in 2008. Sindsdien is Citra niet meer weg te denken uit het bierlandschap. Zeker door de opkomst van alle diverse IPA stijlen is Citra in mijn ogen de meest toonaangevende hopsoort die er op dit moment op de markt is.
Qua alfazuur heeft Citra een percentage tussen de 9-15% waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel bitterheid als aroma. Om deze hop het meest tot z’n recht te laten komen kun je de hop het beste aan het eind van het koken of als drooghoop toevoegen zodat het unieke aromaprofiel behouden blijft.
Citra-hop is een veelzijdige en veelgebruikte hopvariëteit, waardoor het een uitstekende keuze is voor thuisbrouwers die een intens tropisch fruitaroma en -smaak aan hun bieren willen toevoegen. Met zijn hoge gehalte aan etherische oliën kan het worden gebruikt om een breed scala aan bierstijlen te voorzien van een flinke dosis bitterheid en aroma. Het unieke profiel maakt het een geweldige keuze voor degenen die een tropische draai willen geven aan hun brouwsels.
Zoals de naam al doet vermoeden geeft het gebruik van citra hop een flinke dosis citrus aroma’s aan bier. Verder vind je tonen van grapefruit, limoen en ander tropisch fruit.
Bierstijlen
Ze worden vaak gebruikt in IPA’s in Amerikaanse stijl, pale ales en NEIPA’s. Ze kunnen ook worden gebruikt om een intens tropisch fruitaroma en -smaak toe te voegen aan andere bierstijlen zoals pilseners, lagers en saisons.
- India Pale Ale
- NEIPA
- Hoppy Weizen
Alternatieven voor Citra hop
- Simcoe
- Cascade
- Galaxy