BIAB – Bier brouwen in een zak

Gepost op : november 13, 2017   /   door

Zoekende naar informatie over maischen kwam ik de term BIAB tegen. BIAB staat voor Brew In A Bag, oftewel brouwen in een zak. Deze methode wordt vooral gebruikt in Australië en de Verenigde Staten. Brouwen in een zak is een makkelijke en goedkope oplossing om bier te brouwen met zo weinig mogelijk rompslomp. Deze methode is bij uitstek geschikt voor thuisbrouwers die het liefst kleine batches brouwen.

Hoe werkt de BIAB-methode

De BIAB-methode is het brouwen van bier in een speciale maischzak. Met deze maischzak kan je het gehele brouwproces voltooien met slechts één grote pan. Als je maischwater de goede temperatuur heeft bereikt voor de eerste maischstap gooi je de benodigde mouten in deze zak. Door de mazen in de zak is er wel contact met het maischwater maar is het na afloop makkelijk te scheiden, eigenlijk net als bij een theezakje. Het verdere verloop van het maischproces verschilt niet met die van brouwen met een filterkuip zoals bij de Bulldog Beer Brewer of Braumeister.

Het grote verschil bij de BIAB-methode is het spoelen, deze stap sla je namelijk over! Bij het brouwen in een zak haal je de zak na het maischproces uit de wort en kan je direct starten met koken. Het is dus erg belangrijk dat je van te voren goed nadenkt over het volume dat je wilt behalen. Vergeet hierbij niet dat de mouten ook water absorberen. Na het verwijderen van de zak verloopt het brouwproces zoals je bent gewend. Namelijk het koken van de wort.

Voordelen van het brouwen in een zak

– Weinig handelingen
– Je hebt maar weinig ruimte en apparatuur nodig
– Het is goedkoop in aanschaf
– Geschikt voor kleine batches

Nadelen van brouwen in een zak

– Je brouwzaalrendement ligt lager
– Onhandig bij grote batches

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.