Steeds vaker horen we brouwers praten over het toevoegen van rijsthulzen tijdens het maischen. Dit riep bij ons de vraag op: waarom komt dit steeds vaker ter sprake, en wat is eigenlijk het nut ervan? Heeft het gebruik van rijsthulzen geen invloed op de smaak of het suikergehalte in het wort? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over rijsthulzen.
Waarom voeg je de kafjes van rijst toe?
Zoals je waarschijnlijk weet, wordt tijdens het maischen de bostel gescheiden van de vloeistof: het wort. Je wilt dat dit filtratieproces zo soepel mogelijk verloopt. Dit gaat het best als er voldoende kafjes in de maisch aanwezig zijn. Wanneer je brouwt met voornamelijk basismouten van gerst, zit dit van nature wel goed en verloopt de filtratie meestal probleemloos. Maar als je veel donkere, gebrande gerstemout of andere graansoorten zoals tarwe en haver gebruikt, is het aantal kafjes in de maisch vaak aanzienlijk lager. Dit kan leiden tot een traag verlopende filtratie—aardig frustrerend, want je wilt snel door naar het kookproces.
Een eenvoudige oplossing om de filtratie soepeler te laten verlopen, is het toevoegen van rijsthulzen. Eigenlijk voeg je op deze manier kunstmatig extra kafjes toe aan de maisch. “Kunstmatig” is misschien niet helemaal het juiste woord, want rijsthulzen zijn een volledig natuurlijk product, maar je begrijpt wat ik bedoel. Het doel van het gebruik van rijsthulzen is dus simpelweg om de filtratie te vergemakkelijken. Een toevoeging van ongeveer 5% van de totale moutstort zou al voldoende moeten zijn.
Hebben rijsthulzen invloed op de smaak van het bier?
Omdat rijsthulzen een restproduct van rijst zijn en geen rijst zelf, hebben ze geen invloed op de smaak van het bier. Rijstkorrels hebben dat wél. Er zit geen zetmeel in rijsthulzen, wat betekent dat ze het suikergehalte in het wort niet verhogen en dus ook niet bijdragen aan het alcoholpercentage. Daarnaast geven ze geen ongewenste smaken af aan het bier. Je kunt ze met een gerust hart gebruiken als hulpmiddel in je brouwproces.