SAAZ HOP | Brouwbeesten

Saaz hop, de koning onder de hoppen

Gepost op : mei 27, 2023   /   door

EigenschapWaarde
TypeAromahop
Alfazuur2-5%
Bètazuur3-4,5%
OorsprongTsjechië

Achtergrond

Als je zelf bier gaat brouwen, is het belangrijk om te begrijpen welke ingrediënten je kunt gebruiken om verschillende smaken en aroma’s te creëren. Een hopsoort met een lange geschiedenis die we niet kunnen negeren is de Saaz hop. Deze hop komt oorspronkelijk uit Tsjechië en staat bekend om zijn delicate en subtiele smaak. Het is perfect geschikt voor verschillende bierstijlen, vooral pilsners en andere lagers. Wat mij betreft is Saaz de koning van alle hoppen.

De Saaz hop behoort tot de nobele hopfamilie, samen met andere bekende hopsoorten zoals Hallertau en Tettnang. Wat deze hopsoorten gemeen hebben, is dat ze een lage bitterheid en een hoog aroma hebben. Dit maakt ze geliefd bij brouwers die graag een subtiel hopkarakter aan hun bieren willen toevoegen zonder andere smaken te overheersen.

Wat de Saaz hop echt bijzonder maakt, is zijn unieke samenstelling. Het heeft een relatief laag alfazuurgehalte, dat verantwoordelijk is voor de bitterheid in bier. Dit maakt het een uitstekende keuze voor brouwsels die een zacht hopkarakter nodig hebben. In plaats daarvan bevat de hop veel andere essentiële oliën die bijdragen aan het aroma en de smaak van de hop. Deze oliën geven de Saaz hop zijn kenmerkende kruidige, aardse en bloemige tonen, die perfect passen bij de frisse en zuivere smaken van lagers en pilsners.

Bij het brouwen wordt deze Tsjechische hop meestal gebruikt als afwerkhop. Dit betekent dat je hem in de laatste paar minuten van het brouwproces aan de kook toevoegt, zodat het delicate aroma en de smaak behouden blijven zonder te veel bitterheid toe te voegen. Je kunt de hop ook gebruiken als droge hop. Dit houdt in dat je het na het koken aan het vergistingsvat toevoegt om meer aroma aan het bier te geven.

Bierstijlen waar Saaz veel wordt gebruikt

Al met al is de Saaz hop een veelzijdige en heerlijke hopsoort die niet mag ontbreken in de koelkast van elke thuisbrouwer. Het subtiele en complexe smaakprofiel maakt het een perfecte aanvulling op een breed scala aan bierstijlen. Of je nu een klassieke pils brouwt, een Belgisch blond of een kinky sour, met de Saaz hop voeg je zeker een vleugje elegantie toe aan je bier. Dus ga ervoor en geniet van het brouwen van je eigen bier met deze koning van de hoppen!

Alternatieven voor Saaz hop

Bekende bieren met deze Tsjechische hop

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.