recept tripel 10 liter tijgerfant | Brouwbeesten

Recept Tripel 10 liter (TijgerFant)

Gepost op : maart 13, 2018   /   door

De tripel is in Nederland één van de meest bekende biersoorten. Dit van oorsprong Belgische bier wordt door grote brouwerijen volop verkocht. Ons recept tripel 10 liter is een recept voor een bijzondere tripel van 8,4%. Door de toevoeging van koriander en kardemom krijgt het bier een iets kruidige aroma. Dit geeft het bier iets meer pit.

Hoeveelheid bier: 10 liter
Alcoholpercentage: 8,4%
Begin-SG: 1.077
Eind-SG: 1.014
Brouwzaalrendement: 66%

INGREDIËNTEN RECEPT TRIPEL 10 LITER

MOUT

2500 Gram Pilsner mout 3EBC
650 Gram Pale Ale mout 5 EBC
150 Gram Tarwevlokken

HOP

25 Gram Saaz hopbellen (3,3 alpha)
20 Gram Styrian Goldings hopbellen (3,4 alpha)

GIST

Wyeast 3522 XL Belgian Ardennes (smackpack)

SUIKER

Kristalsuiker 250 gram
Kristalsuiker 60 gram (bottelen)

KRUIDEN

3 gram korianderzaad
1/2 peultje kardemom

VOOR JE BEGINT

Maak je gebruik van de Wyeast gist uit dit recept? Zorg ervoor dat je deze alvast “smackt” voor je begint met brouwen. Deze smackpack zal zijn opgebold als je deze aan het eind van de dag moet toevoegen aan de wort.

MAISCHEN

Voordat we beginnen met het maischproces gaan we eerste aan de gang met de tarwevlokken. Breng een pannetje met water aan de kook en voeg de tarwevlokken toe. Laat dit een half ook koken. Laat de tarwevlokken na dit half uur even afkoelen. Dit zorgt voor een goede omzetting van de zetmeel. Verwarm daarna 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Als je deze temperatuur hebt bereikt kan je de mouten en tarwevlokken toevoegen. Volg daarna het schema zoals hieronder aangegeven.

Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4, Uitmaischen, verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt kan je verder gaan met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

KOKEN (60 MINUTEN)

Begin koken toevoegen

10 gram Saaz
10 gram Styrian Goldings

Na 45 minuten toevoegen

10 gram Styrian Goldings

Na 50 minuten toevoegen

15 gram Saaz hopbellen
250 gram kristalsuiker
(optioneel) 3 gram gekneusde koriander
(optioneel) 1/2 peultje kardemom

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

GISTEN

Scheur de opgebolde verpakking Wyeast open en voeg deze toe aan de wort. Schud daarna even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is de eind-SG bereikt en is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

BOTTELEN 10 LITER TRIPEL

Is je tripel uitgegist? Voeg dan 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg op kamertemperatuur. Na een week of zes kan je genieten van deze heerlijke tripel.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Reacties (7)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Tripel 10 liter (TijgerFant)

  1. Stephan schreef:

    Wat als ik 20 liter wil brouwen? Kan ik in dit geval gewoon de ingrediënten verdubbelen of veranderen de verhoudingen dan ook?

  2. Daan schreef:

    Wij hebben het bier van dit recept 2,5week in hoofdgisting gehad en 1,5week in nagisting. Dat moet heerlijk worden! Vandaag bottelen.

  3. Sam D schreef:

    Moet er een heel pak Wyeast 3522 XL Belgian Ardennes in?

  4. Roetieger schreef:

    Ik wil korrelgist gebruiken moet ik 1 of 2 zakjes gebruiken?

  5. Bart Peeters schreef:

    Hoi!

    Is het ook een optie om Pale Ale mout 8ecb toe te voegen?