bier brouwen met kardemom | Brouwbeesten

Bier brouwen met kardemom

Gepost op : april 29, 2016   /   door

De Belgen doen het al heel lang, de Duitsers gebruiken het niet en de thuisbrouwers experimenteren er maar al te graag mee. Het brouwen van bier met behulp van kruiden en specerijen. Veel gebruikte kruiden zijn sinaasappelschillen, koriander en zoethout. In deze blog gaan we dieper in op kardemom. Voor ons is dit een relatief onbekend kruid/specerij. Of beter gezegd, ik had werkelijk geen idee wat het nou precies was. Ondertussen hebben we uitgezocht wat het is en wat voor effect het heeft als je het toevoegt aan je bier. Het wordt het vaakst gebruikt bij blond bier en tripels. Een bekend biertje waar kardemom aan is toegevoegd is de Tripel Karmeliet. We hopen dat je na het lezen van deze blog ook zelf kan brouwen met kardemom.

Wat is kardemom?

Deze specerij komt van de plant Elettaria cardamonum. De gedroogde vruchtjes die we hiervan gebruiken is de kardemom. Net als de meeste kruiden kent het zijn oorsprong in Aziƫ. De plant is vooral te vinden in India, Sri Lanka, Guatemala en Tanzania. Tijdens het brouwen gebruiken we alleen de zaadjes die te vinden zijn in de peultjes. Het heeft een scherp en fris aromatisch karakter.

Hoe bier te brouwen met kardemom

Brouwen met kardemom is net als met brouwen met andere specerijen een precies werkje. Je hebt er maar weinig van nodig om het te kunnen proeven. Teveel is zoals altijd zelden goed en vergroot kans op een nare smaak van je zelf gebrouwen bier. Aangeraden wordt om ongeveer 0,5 tot 2 gram per 10 liter bier te gebruiken. De zaadjes voeg je aan het einde van het kookproces toe. Tien minuten meekoken zou genoeg moeten zijn. Je kan de zaadjes los in het brouwsel gooien maar er zijn ook thuisbrouwers die de zaadjes pletten. De geplette zaadjes geven vermoedelijk iets meer smaak.

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bier brouwen met kardemom

 1. Huub Jacobs schreef:

  Ik heb nog geen ervaring met het brouwen met specerijen. Ik vraag me af of je de zaden na het kookproces uit het brouwsel moet verwijderen? Als de zaden geplet of vermalen los worden toegevoegd lijkt mij dat lastig.

  • Brouwbeest Luuk schreef:

   Hallo Huub,

   Zelf doe ik de specerijen altijd in een hopkookzakje zodat ik deze na het koken kan verwijderen. Als je de specerijen laat zitten heeft dit ongetwijfeld invloed op de smaak. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Misschien doe je er dan wel verstandig aan om iets minder te gebruiken.

   Groeten Luuk