Vienna mout, basismout met gouden karakter | Brouwbeesten

Vienna mout, basismout met gouden karakter

Gepost op : september 29, 2019   /   door

Bij het samenstellen van je bierrecept start je over het algemeen bij de keuze van de juiste basismout. Hierin heb je diverse keuzes. Wil je een licht en doordrinkbaar bier? Dan doe je er waarschijnlijk goed aan om te kiezen voor pilsmout. Wil je iets meer complexiteit in je bier? Dan is het misschien interessant om te kijken naar de basismouten Munich en Vienna mout. In dit artikel lichten we de basismout Vienna uit. De afkomst van deze mout laat zich raden.

Brouwen met Vienna mout

Vienna is een basismout. Dit houd in dat je deze tot 100% kan gebruiken in de stort. In de meeste gevallen zal dit niet het geval zijn en vul je een basismout aan met speciaal- en caramouten. Basismouten zijn op een lage temperatuur geëest zodat de meeste enzymen intact zijn gebleven. Deze enzymen helpen bij het omzetten van zetmeel in suikers. Vienna mout is op een iets hogere temperatuur gemout waardoor de mout iets meer kleur heeft dan pils en pale ale mout. Vienna mout zit tussen de 6 en 12 EBC, dit is afhankelijk van de mouterij. 

Als je een bier brouwt met 100% Vienna zal dit resulteren in een prachtig goud gekleurd bier. Het gebruik van deze mout zorgt voor een subtiele moutsmaak en tonen van karamel en noten. Dit combineert goed met kruidige Duitse hoppen als Hallertau Hersbrucker en Tettnanger. 

Bij welke bierstijl gebruik je deze mout?

Vienna mout wordt voornamelijk gebruikt bij Duitse bierstijlen als Vienna lager, märzen, mai-bock en oktoberfest bier. Maar Vienna is ook een prima mout om te gebruiken in amberbieren, golden ales,  en porters. Laat je echter niet tegenhouden om het te gebruiken bij het brouwen van andere bierstijlen. 

Omdat er geen officiële richtlijnen zijn wat betreft een moutsoort is het verstandig om bij het samenstellen van je recept altijd naar de correcte specificaties van het product te kijken. Elke leverancier heeft zijn productspecificaties online staan. Er zitten soms best grote verschillen tussen de producten van de mouterijen. 

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.