Brouw nu je eigen Boogie Weiss, een levendige Hoppy Weizen van Milky Road Brewery, gevestigd in het dorpje Zeeland en gerund door de gepassioneerde Ramon en Saskia. Dit recept belichaamt de perfecte balans tussen traditionele Weizen en een moderne twist van hop. Ga op deze smaakvolle reis en ontdek hoe je thuis dit verfrissende meesterwerk kunt creëren. Laat het brouwavontuur met het recept hoppy weizen beginnen! Cheers!
INGREDIËNTEN HOPPY WEIZEN
MOUT
- 50% | Tarwemout | 2500 gram (3 EBC)
- 34% | Pilsmout | 1700 gram (3 EBC)
- 16% | Viennamout | 800 gram (10 EBC)
HOP
- 15 gram Hallertau Mittelfrüh (5,7% alpha) – Bitterheid
- 15 gram Nelson Sauvin (10,7% alpha) – Whirlpool
- 30 gram Nelson Sauvin (10,7% alpha) – Dryhop
GIST
- 2 zakjes Lallemand Munich Classic
SUIKER
- 135 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
OVERIG
- 300 gram rijsthulzen
Gesponsord
Ingrediënten nodig voor jouw hoppy weizen?
MAISCHEN
De hoeveelheden maisch- en spoelwater gaan hier uit van een brouwautomaat met moutkorf en lege ruimte eronder. Gebruik brouwsoftware om de ideale hoeveelheden voor jouw situatie te bepalen.
Tarwemout bevat geen kaf, waardoor het zeer verstandig is om rijsthulzen toe te voegen aan de maisch om te voorkomen dat het dicht slaat en je problemen krijgt met filteren.
Verwarm 23 liter water tot 43 graden om te kunnen beginnen met maischen. Voeg zodra je deze temperatuur hebt bereikt alle mout en de rijsthulzen toe, de temperatuur zal hierdoor iets zakken. Hou dit voor 15 minuten aan op 42 graden en verwarm dan naar 67 graden. Hou dit aan voor 60 minuten en verwarm naar 78 graden om uit te maischen. Verwarm alvast 6 liter spoelwater naar 80 graden.
Fase 1 42 ℃ 15 min
Fase 2 67 ℃ 60 min
Fase 3 78℃ 2 min
SPOELEN
Zodra de maisch 78 graden heeft bereikt kan je spoelen met de opgewarme 6 liter water om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen kun je gaan koken.
KOKEN (60 MINUTEN)
De wort moet 60 minuten koken. Voeg 15 gram Hallertau Mittelfrü toe zodra het kookt.
Koel na het koken de wort terug naar 70 graden, voeg 15 gram Nelson Sauvin toe en wacht een kwartier op deze temperatuur voor een whirlpoolgift.
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
VERGISTEN
Voeg de gist toe aan de wort en schud met het vat om er meer zuurstof in te krijgen, of belucht het geheel een kwartier met een gekookt bruissteentje. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur, idealiter op 20 graden.
Voeg na een week nog 30 gram Nelson Sauvin toe, deze dryhop-gift zorgt voor extra veel aroma.
Na ongeveer drie weken is het bier klaar om te bottelen. Meet altijd de dichtheid om zeker te weten dat de gist niet meer actief is.
BOTTELEN
Gebruik 6,8 gram kristalsuiker per liter bier om te bottelen. Na een week of drie is je eigen hoppy weizen klaar om te proeven.
VARIATIES
Dit bier leent zich uitstekend om te experimenteren met hopvariëteiten. Vorig jaar brachten we een versie met Motueka uit en deze keer hebben we dus Nelson Sauvin gebruikt, maar je kan prima experimenteren met andere soorten. Vervang in dat geval zowel de hop in zowel de whirlpool als de dryhop door jouw gekozen soort en laat ons zeker weten hoe dit heeft uitgepakt.
Heb dit gebrouwen met een volume van 30 l. Met Grainfather G 40 en fermenter met temperatuurregeling. 6 dagen bij 19 graden C en dan nog 12 dagen bij 22 graden. BG 1,048 en EG 1,013. Resultaat is een zeer lekker doordrinkbaar bier.