Hop toevoegen tijdens de whirlpool | Brouwbeesten

Hop toevoegen tijdens de whirlpool

Gepost op : januari 16, 2019   /   door

We hebben al wel eens eerder geschreven over het toevoegen van hop tijdens het brouwproces. Zo hebben we een artikel geschreven over de hopgift tijdens het koken en over de toevoeging van hop tijdens het vergisten, het drooghoppen. Drooghoppen is een goede manier om hoparoma’s aan je bier mee te geven maar er is nog een manier. Dit is namelijk hop toevoegen tijdens de whirlpool en het koelen. Dit zou moeten zorgen voor extra hoparoma’s.

Waarom hop toevoegen tijdens de whirlpool?

De voornaamste reden om een hopgift te doen tijdens de whirlpool is het verkrijgen van extra aroma en smaak. Normaal gesproken voeg je aromahoppen aan het eind van de kook toe aan de wort. Ondanks dat deze hoppen maar een korte duur meekoken gaan er al veel van de oliën verloren. Het zijn juist deze oliën die zorgen voor de typerende hoparoma’s en smaak die zo kenmerkend zijn voor bijvoorbeeld een IPA. Als je de aromahop pas toevoegt tijdens de whirlpool en het koelen, blijven veel van deze oliën intact, en dat betekend weer een meer hoppige smaak en geur.

Wanneer voeg je de hop toe?

Over het moment dat je de hop het beste kan toevoegen zijn de nodige meningsverschillen, maar wat mij betreft is dat gewoon een kwestie van smaak. Veel thuisbrouwers voegen de hop direct toe als het kookproces is gestopt en ze zijn gestart met het koelen en whirlpoolen. De temperatuur is dan tussen de 80 en 99 graden. Met deze temperatuur moet je er wel rekening mee houden dat je naast hoparoma, ook nog hopbitterheid krijgt. Dit is uiteraard geen enkel probleem als je hier van tevoren rekening mee houdt. 

Er zijn ook veel brouwers die de hop pas toevoegen als de wort een temperatuur heeft tussen de 60 en 80 graden. Op deze temperatuur komen er minder oliën vrij maar krijg je hoogstwaarchijnlijk wel die gewenste aroma’s.

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met een hopgift tijdens de whirlpool. Laat het ons weten in de reacties.

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hop toevoegen tijdens de whirlpool

  1. Arjen schreef:

    Ik pas regelmatig koudhoppen toe (tijdens lagering) maar ik zal zeker ook een keer tijdens het koelen proberen. Ik laat het weten.