blokker bierbrouw pakket | Brouwbeesten

Getest: het Blokker bierbrouw pakket van Arsegan

Gepost op : juni 14, 2018   /   door

Zo’n tweeënhalf jaar geleden heeft het Hema brouwpakket ervoor gezorgd dat wij verslaafd zijn geraakt aan het thuisbrouwen. Om te starten met thuisbrouwen heb je niet meer niet meer nodig dan een kleine brouwkit en een stel grote soeppannen. We vinden het dan ook leuk om te zien dat grote retailers als de Hema en de Xenos pakketten aanbieden die mensen warm maken voor het zelf brouwen van bier. Nu, tweeënhalf jaar later, is er een andere grote retailer die een bierbrouw pakket op de markt heeft gebracht: de oude vertrouwde Blokker. Blokker heeft in samenwerking met Brouwmarkt een toegankelijk en goedkoop pakket in hun assortiment opgenomen. Wij hebben dit bierbrouw pakket gekocht en voor jullie uitgeprobeerd. In dit artikel delen we onze ervaring over brouwen met het Blokker bierbrouw pakket. We hebben de meegeleverde handleiding gevolgd.

Het Blokker bierbrouw pakket

Deze brouwkit zit in een mooie compacte doos. Het pakket bevat de ingrediënten en middelen om 4 liter Saison bier te brouwen. De Saison is een populaire Belgische bierstijl. We zetten de inhoud van het pakket even op een rijtje:

  • Mout
  • Hop
  • Suiker
  • Vergistingsemmer
  • Waterslot
  • Hydrometer
  • Afvulpijpje
  • Gist
  • Schoonmaakmiddel
  • Thermometer
  • Roerspaan
  • Een handleiding

Naast deze brouwbenodigdheden dien je zelf te beschikken over 2 grote pannen van minimaal 8 liter en een grote zeef.

Het brouwen

Het brouwen van de Saison begint met het maken van het beslag. Hiervoor verwarm je 2,5 liter water tot 65 graden Celsius. Als je deze temperatuur hebt bereikt kan je de geschrote mouten toevoegen. Het water is door de mout iets afgekoeld en is nu ongeveer 62 graden. Dit moeten we volgens de handleiding een half uur aanhouden. Na dit half uur verhoog je de temperatuur naar 72 graden voor 40 minuten. Dit proces noem je maischen. De zetmeel die in de mout zit wordt tijdens dit proces door eiwitten omgezet in vergistbare suikers. Die zijn nodig om uiteindelijk alcohol in je bier te krijgen.

Spoelen

Na het maischen is het tijd om de mout te verwijderen. Hiervoor pakken we een nieuwe pan en plaatsen hierboven een zeef. We gieten het beslag in de zeef. De mout blijft hierdoor in de zeef liggen terwijl de vloeistof in de pan valt. In de tussentijd verwarmen we in een andere pan 6 liter water tot 78 graden. Dit is het spoelwater. Dit gebruiken we om de gewenste hoeveelheid bier te bereiken en om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Als het spoelwater de juiste temperatuur heeft bereikt giet je dit over de mout in de zeef. Als de mout is uitgelekt verwijder je zeef zodat je alleen nog een pan met vloeistof overhoudt. Deze vloeistof noemen we wort.

Koken

We komen steeds dichter bij iets dat op bier lijkt. Het heeft in ieder geval al de kleur van bier. Na het spoelen brengen we de wort aan de kook voor 75 minuten. Tijdens het koken voegen we ook hop en suiker toe. De eerste hop moeten we al toevoegen na 5 minuten. Deze hop zorgt voor de bittere smaak en de houdbaarheid van het bier. Vijf minuten voor het einde voegen we de tweede hop en de suiker toe. Deze tweede hop zorgt vooral voor een lekker aroma.

Tijdens het koken desinfecteren we ook een aantal gereedschappen die we nog moeten gebruiken. Het is erg belangrijk om schoon te werken; je wilt natuurlijk niet dat je bier mislukt omdat er bacteriën op je gereedschap zitten. We vullen de vergistingsemmer met lauw water en voegen daar het schoonmaakmiddel uit het pakket aan toe. We leggen het waterslot en de thermometer ook in de emmer. Let op, je dient wel wat schoonmaakmiddel over te houden voor wanneer je gaat bottelen!

Koelen

Na het koken moeten we de wort zo snel mogelijk afkoelen. Hoe sneller je dit doet, hoe minder kans je hebt op bacteriën in je bier. Een goede manier om dit te doen is om een ijsbad te maken in je gootsteen. Zet de pan in de gootsteen met koud water en zakken ijs. Plaats de gedesinfecteerde thermometer in de pan en laat de wort afkoelen tot ongeveer 25 graden. Het koelen is noodzakelijk voor de gist die we later toevoegen. Deze werkt alleen op bepaalde temperaturen en gaat dood als de temperatuur te hoog is.

Vergisting

Als de wort is afgekoeld kunnen we deze in de vergistingsemmer gieten. In de vergistingemmer gaat alle magie plaatsvinden. Hiervoor dienen we wel eerst het zakje gist over de wort uit te strooien. Plaats de deksel op de emmer en schud de gist even goed door de wort. Plaats daarna het waterslot, met een beetje water er in, op de emmer en zet het ergens donker weg op kamertemperatuur. De gist gaat nu de suikers in de wort omzetten in alcohol. Het vergisten duurt ongeveer twee weken.

Bottelen

Na ongeveer twee weken kan je bierflesjes gaan vullen. Deze zijn helaas niet meegeleverd. In het pakket zit een aanbieding om ze te bestellen bij Brouwmarkt maar een andere optie is bijvoorbeeld het gebruik van beugelflessen. Het voordeel van beugelflessen is dat je geen apparaat nodig hebt om de kroonkurken op de flesjes te drukken. Het nadeel van beugelflessen is alleen dat je ze wel eerst leeg moet drinken. Erg vervelend natuurlijk! Bij het bottelen voeg je nog een kleine lading suiker toe aan je bier voordat het de flesjes in gaat. Dit zorgt uiteindelijk voor koolzuur in je bier. De hoeveelheid suiker die je moet toevoegen staat goed omschreven in de handleiding.

Proeven

Het bier heeft ongeveer vier weken nodig om op smaak te komen. Ja, dit is een lange periode maar het wachten meer dan waard. Er is namelijk geen lekkerder bier dan je zelf gebrouwen bier. Nodig familie en vrienden uit en geniet ervan.

Pluspunten van het Blokker bierbrouw pakket

  • Betaalbaar
  • Goede herbruikbare materialen
  • Duidelijke handleiding

Minpunten van het Blokker bierbrouw pakket

  • Ontbreken van flesje voor bottelen
  • De meegeleverde hydrometer wordt niet behandeld in de handleiding. De hydrometer is een handig meetinstrument waarmee je kan schatten hoeveel alcohol er in je bier zit en of het klaar is met vergisten.
  • Net als bij het pakket van de Hema zit er helaas geen zeef in deze set. Dit zou echter wel een zeer nuttige toevoeging zijn omdat niet iedereen een geschikte zeef heeft liggen. Let dus op, voordat je begint met brouwen, dat je een grote en fijne zeef koopt!

 

Al met al was onze ervaring met het Blokker bierbrouw pakket zeer positief. Het is een relatief complete set en, zeker vanwege de lage prijs, ideaal om mee te beginnen. Maar pas op, als je eenmaal met bier brouwen begint ben je moeilijk meer te stoppen.

Reacties (6)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Getest: het Blokker bierbrouw pakket van Arsegan

  1. Wim Stam schreef:

    Volgens de gebruiksaaanwijzing maak je 8 liter wort. Tijdens het koken verdampt er 20 %. Blijft over ongeveer 6,5 liter. Het uiteindelijke resultaat is 4 liter bier. Waar blijft die andere 2,5 liter ?

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Hallo Wim,

      Er blijft altijd wat vocht achter in de bostel die je verwijderd. Deze zuigt zich vol met water. Hier dien je altijd rekening mee te houden.

      Gr Luuk

  2. Erik Rijnvis schreef:

    Ik heb een flink deel van afgelopen zondag in de keuken gestaan om met deze set Saison te maken. Erg leuk en spannend maar ook leerzaam. Ik mis idd een uitleg hoe de hydrometer te gebruiken. Een probleem: het vergisten zette niet in. Volgens mij alles netjes schoon gemaakt. En alle stappen gevolgd. Wat kan ik fout gedaan hebben? Je moet toch na een paar uur wel reactie zien in het waterstof.

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Hallo Erik, is er nog steeds geen reactie in het waterslot geweest? Bij ons begint de vergisting vaak ook pas in de nacht. Als dit niet het geval is kan het zijn dat je de emmer te koud hebt weggezet.

      Gr. Luuk

  3. Bram schreef:

    Heb deze set enkele dagen geleden opgeborgen voor te gisten. Maar hoeland duurt het ongeveer tot er geen bubbels meer uit het waterslot komen?

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Dat is afhankelijk van de temperatuur Bram. Ik zou pas bottelen als er gedurende een aantal dagen geen activiteit meer is in het waterslot. Dit kan soms wel 4 weken duren.

      Gr. Luuk