brouwen met honing | Brouwbeesten

Brouwen met honing – wat zijn de mogelijkheden?

Gepost op : januari 12, 2019   /   door

Honing kennen we als de zoetmaker in thee en als grootmoeders middeltje tegen keelpijn. Het imkergoud is daarnaast ook een veelgebruikt ingrediënt in bier. Het zoete en bloemige goedje bestaat voornamelijk uit suikers en wordt, zoals bekend gemaakt door bijen. De bloemige smaak komt door het nectar uit de bloem die de bij gedronken heeft en vervolgens heeft omgezet in suikers. Van welke soort bloem de nectar afkomstig is, is dan ook duidelijk te proeven in de honing. Wanneer je het toevoegt aan je bier kun je dan ook een bloemig aroma verwachten. Maar hoe werkt dat nou, dat brouwen met honing?

Gebruik van honing tijdens het brouwen

Zoals eerder genoemd bestaat honing voor het grootste gedeelte uit suikers waardoor het volledig vergistbaar is. Je kan er zoveel van gebruiken als je zelf wilt. Je kan zelfs ál je mout vervangen door honing. Als je dat doet maak je alleen geen bier meer maar een drankje dat mede (honingwijn) heet.

Honing kan je op verschillende momenten toevoegen aan je bier. Tijdens het koken, tijdens het vergisten of zélfs bij het bottelen. Het moment van toevoegen bepaalt hoeveel van de honingsmaak er overblijft en is dus van belang.

Honing toevoegen tijdens het koken

Heb je nog nooit honing gebruikt tijdens het brouwen? Dan zul je waarschijnlijk in eerste instantie gedacht hebben dat je de toevoeging tijdens het koken te doen. Zo weet je zeker dat je geen last krijgt van een infectie van je bier. Mocht je hier voor kiezen, doe dit dan in de laatste paar minuten (zo kort mogelijk) van het koken. Ondanks dat het een steriele manier van werken is, kunnen we dit niet aanraden. Wanneer je de honing namelijk toevoegt tijdens het koken, zullen alle bloemige aroma’s van de honing vervliegen. Wat er dan overblijft is alleen suiker en zul je in je bier niets meer van de honing terug proeven. En dat zou zonde zijn.

Honing toevoegen tijdens het vergisten

Wil je de honing wel graag proeven in je bier, dan kun je de honing het beste toevoegen tijdens de vergisting. De suikers uit je honing zullen nog wel vergisten, maar omdat je de honing niet verwarmt zullen de aroma’s minder vervliegen. Het beste moment om de honing toe te voegen is tijdens het hoogtepunt van de vergisting. Dit moment wordt ook wel “High Krausen” genoemd. Wanneer dit is kan echter lastig te bepalen zijn als thuisbrouwer. Daarom raden we aan om een vast moment van bijvoorbeeld 24 uur vanaf de start van de vergisting aan te houden voor het toevoegen van de honing.

Bottelen met honing

Ook tijdens het bottelen kun je nog honing toevoegen. Dit kun je dan doen als vervanging van bottelsuiker. Omdat honing natuurlijk niet voor 100% uit suiker bestaat zul je iets meer honing moeten gebruiken dan je normaal aan suiker zou doen, ongeveer 1,25 keer zoveel. Wanneer je bijvoorbeeld 8 gram per liter bottelsuiker zou gebruiken, wordt dat dan 10 gram per liter aan honing. Zorg er uiteraard wel voor dat je bier volledig is uitvergist. Om de honing goed over je bier te verdelen kun je het beter eerst oplossen in warm (niet kokend) water en daarna in je jongbier te mengen. Zorg wel dat je dit allemaal zo steriel mogelijk doet.

Gebruik jij honing in je bier of heb je een leuk eigen recept met honing dat je wilt delen? Laat het ons vooral weten!

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Brouwen met honing – wat zijn de mogelijkheden?

  1. Dennis schreef:

    Ik denk dat je het best wel gepasteuriseerde honing kan gebruiken om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden.

  2. Albert schreef:

    Ik denk dat je wel eerst het water zal moeten koken….dan afkoelen tot ongeveer 50 graden en de honing er door heen roeren en verder afkoelen tot ongeveer 22 a 20 graden en toevoegen aan je jongbier