Brew like a monk | Brouwbeesten

Boekreview: Brew like a monk

Gepost op : september 3, 2018   /   door

Boeken over bier, en in het bijzonder boeken over het brouwen van bier, daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Het doet me dan ook deugd dat er de laatste maanden veel boeken over bierbrouwen bij zijn gekomen. Maar tussen al die nieuwe boeken zitten ook nog een aantal klassiekers die het lezen waard zijn. Eén van deze boeken is Brew like a Monk van Stan Hieronymus. Een boek dat helemaal gewijd is aan het brouwproces van de bekende Belgische brouwerijen. En eerlijk is eerlijk, voor de meeste bierliefhebbers is de liefde voor speciaalbier begonnen met Belgische klassiekers als de Westmalle, La Chouffe en Tripel Karmeliet.

 

Het boek Brew like a Monk

Dit boek is geschreven door de auteur Stan Hieronymus. Deze bekende bierschrijver heeft wereldwijd meerdere prijzen ontvangen voor zijn inbreng in de bierwereld. Naast Brew like a Monk is hij ondere andere ook bekend van: For the love of hops en Brewing with wheat. Het boek telt 272 pagina’s, is Engelstalig en de eerste versie van dit boek verscheen in 2005. Zoals de titel aangeeft ligt de focus van dit boek op trappisten en abdijbieren. Het boek is al wel behoorlijk gedateerd, er wordt bijvoorbeeld voorbij gegaan aan de Nederlandse trappisten.

 

Stan Hieronymus heeft voor dit boek goed onderzoek gedaan naar Belgische brouwerijen. In het boek wordt vooral ingezoomd op de Belgische trappisten en abdijbieren, maar er wordt ook aandacht besteed aan andere bekende belgische bieren zoals Duvel. In het eerste hoofdstuk wordt er ingegaan op de geschiedenis van de bekende Belgische trappisten. Hier stonden voor mij een hoop nieuwe dingen en interessante weetjes in. In het boek wordt je meegenomen langs al deze brouwerijen en krijg je informatie over hun werkwijze. Denk bijvoorbeeld aan suikertoevoeging en vergistingstechnieken.

 

Brew like a monk voor de thuisbrouwer

Vanuit het oogpunt van een thuisbrouwer is het leuk dat er recepten in staan van bekendere Belgische bieren. De recepten plus de andere informatie uit het boek geven je de mogelijkheid om klonen te maken van je favoriete Belgische bieren en dus uiteindelijk te brouwen als een monnik.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.