Brouwbeesten | Bier brouwen voor starters

Boekreview: Bier brouwen voor starters

Gepost op : januari 4, 2016   /   door

Door onze eerste avonturen met een kant-en-klaar bierbrouwpakket werd het al snel duidelijk. Dit smaakt naar meer. We wilden zelf aan de slag met de ingrediënten om zo echt ons eigen bier te maken. Om die reden besloten we een aantal boeken te bestellen die ons hierbij gingen helpen. De eerste in dit rijtje: Bier brouwen voor starters.

Bier brouwen voor starters is, zoals de naam al doet vermoeden, een boek voor de startende bierbrouwer. Uitermate geschikt voor ons dus. Dit boek, 144 pagina’s dik, is geschreven door Luc Pauwels en Sven Gatz. De keuze voor dit boek kwam logischerwijs door de naam en de frisse visuele stijl. Het oog wil ook wat.

Toen we begonnen met lezen schrokken we toch een beetje. Want volgens dit boek heb je ontzettend veel spullen nodig voor het brouwen van je eigen bier. Is dit echt nodig? Het biertje uit het Hema bierbrouwpakket smaakte immers prima met de spullen die daar bijzaten. Bovendien zijn de aanschafkosten van deze spullen behoorlijk hoog voor een beginnende hobbybrouwer. Dit is dan ook gelijk het enige negatieve dat ik kan zeggen over dit boek.

Het boek legt goed uit wat er allemaal nodig is voor het brouwen van bier. Om te beginnen de ingrediënten. Daar worden vragen beantwoord als: Wat zijn de basisingrediënten? Wat zijn de verschillende soorten? Wat doet een bepaald ingrediënt met het bier? Naast de ingrediënten beschrijven de schrijvers het gehele brouwproces. Elke stap wordt uitvoerig besproken. Stappen die we bij het kant-en-klaar pakket moesten uitvoeren werden in één keer duidelijk. Met behulp van deze stappen kun je volgens de auteurs elk biertje brouwen. Dat klinkt goed!

Brouwbeesten |Koken en Hoppen

Om je te helpen met het brouwen van elk soort bier staan er in het boek enorm veel recepten. Van blond tot stout. Dit maakt het boek ook een fijn naslagwerk voor later.

Eindoordeel
Goed boek dat op een duidelijke manier uitlegt wat er allemaal komt kijken bij het brouwen van je eigen bier. Ook de vormgeving is goed verzorgd dat het lezen een stuk prettiger maakt. Enige minpunt is de hoge drempel van de benodigde spullen die worden benoemd. Dit probleem kan echter met enige creativiteit prima worden opgelost. Al met al een prima boek voor de startende bierbrouwer.