Boekreview Farmhouse Ales | Brouwbeesten

Boekreview: Farmhouse Ales

Gepost op : januari 5, 2019   /   door

Zelf ben ik een groot liefhebber van blonde wat lichtere bieren. Één van de bierstijlen die de laatste tijd goed in de smaak valt is de saison. Het valt mij wel op dat binnen deze bierstijl enorme verschillen zijn te proeven. Ik besloot mij meer in deze bierstijl te verdiepen om te ontdekken wat deze bierstijl nou typeert. Hiervoor heb ik het boek Farmhouse Ales aangeschaft. In dit boek zou ik alle informatie over saisons moeten vinden en hoe ik dit daarna kan toepassen tijden het brouwen van mijn eigen saisons. In deze blog geef ik mijn oordeel over dit boek. Lees hieronder de boekreview Farmhouse Ales.

Het boek Farmhouses Ales

Dit boek heet voluit Farmhouse Ales, Culture and Craftmanship in the Belgian Tradition. Dit geeft het boek een goede lading. In de 191 pagina’s wordt ingegaan op alles rondom de Farmhouse Ales. Dit wordt in het boek door auteur Phil Markowski onderverdeeld in twee bierstijlen. De Waalse saison en het Franse bière de garde. Eigenlijk zijn het dan ook twee boeken achter elkaar geplakt. De eerste helft van het boek gaat over bière de garde en het tweede deel over de saison. 

Over beide bierstijlen gaat het boek in op de geschiedenis, over de smaken en aroma’s en als laatste hoe je het brouwt. En dit is voor ons thuisbrouwers uiteraard het belangrijkste. 

Farmhouse Ales toepassen tijdens het brouwen

Het boek heeft uitgebreide hoofdstukken gewijd aan het brouwproces van de saison en bière de garde. Deze verhalen worden ondersteund door een aantal recepten van bekende en minder bekende saisons. Deze recepten zijn gemakkelijk om zelf na te brouwen. Het is goed te merken dat het een boek is geschreven voor de Amerikaanse markt. Er wordt namelijk in het boek uitgelegd hoe de Belgen hun saisons maken en daarnaast wordt er een hoop aandacht besteed aan hoe je dit zelf kan maken in de Verenigde Staten.

Conclusie Farmhouse Ales

Al met al is dit een leuk boek als je jouw kennis over deze twee bierstijlen wilt vergroten. Na het lezen van dit boek kan je jouw vrienden eindelijk uitleggen wat nu het verschil is tussen een blond bier en een saison. Daarnaast is het een goed startpunt als je wilt beginnen met brouwen van je eigen saisons. Een minpunt is wel dat het boek teveel is geschreven voor de Amerikaanse markt. Dit zorgt er voor dat een hoop informatie voor ons in Nederland en België niet relevant is. 

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.