recept tears of my Enemies tripel Oerbron | Brouwbeesten

Recept Tears of my Enemies – Oerbron | Tripel

Gepost op : december 4, 2019   /   door

Start SG
1.080
Eind SG
1.014
ABV
8.5%
IBU
35.0
EBC
11 
Bierstijl: Tripel
Maischtijd:  55 min
Kooktijd:  65 min
Hoeveelheid bier: 22-24 liter
Brouwzaalrendement: 70%

De eerste batch die Brouwerij Oerbron op de markt heeft gebracht. Dit bier is gebrouwen met, voor een tripel, behoorlijk wat bitterheid. Dit komt door toevoeging van een flinke dosis Magnum hop. Voor aroma is gebruik gemaakt van Cascade. Samen met het Munichermout zorgt dit voor een vol en moutig bier. De heftige alcoholkick die vaak in een tripel zit, wordt door het zoethout en koriander mooi in balans gebracht.

Alle Brouwerij Oerbron recepten zijn deels beschikbaar op Untappd en op het etiket, en nu dus ook in detail op de site van Brouwbeesten. Succes met brouwen en geef vooral je eigen twist aan het recept. Succes!

INGREDIËNTEN RECEPT TEARS OF MY ENEMIES

MOUT

  • 8000 gram Pilsmout (3 EBC)
  • 600 gram Munich mout (17 EBC)
  • 600 gram Tarwemout (4 EBC)

HOP

  • 17 gram Magnum bloemen (14% alfa)
  • 50 gram Cascade (5,5% alfa)

KRUIDEN

  • 12 gram koriander
  • 15 gram zoethout

GIST

  • 2 zakjes Fermentis BE-256

SUIKER

  • 500 gram rietsuiker, voornamelijk om verschil in SG op te vangen. Vaak nog niet de helft nodig.
  • 150 gram kristalsuiker (bottelsuiker)

MAISCHEN

*Note: De gebruikte brouwketel heeft een volume van 33 liter en ik brouw normaal gesproken op  SG en niet op volume. Ik zorg dus dat ik na het filteren zo dicht mogelijk bij mijn Pre-boil SG uitkom. Ik maak dus altijd ruim voldoende spoelwater aan. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat in de praktijk blijkt dat het gefilterde wort niet helemaal goed mengt waardoor ik het wort dat uit de maischketel komt ook regelmatig meet.

Bij de “Tears” maken we gebruik van het zogenoemde dubbeltraps maischschema.

Verwarm 24 liter water op tot plus-minus 68 graden. Stort daarna de mout in de ketel. Je beslag komt nu uit op een temperatuur van ongeveer 62 graden. Laat het beslag vervolgens 40 minuten rusten.

Verwarm hierna naar 72 graden en laat 15 minuten rusten. Voer dan de jodiumproef uit om te controleren of al het zetmeel is omgezet naar suikers.

Verwarm als laatst het beslag al roerende naar 78℃ (uitmaischen). Als je deze temperatuur hebt bereikt kan je beginnen met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 16 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Ik probeer te mikken op een pre-boil SG van rond de 1070. Als dit bereikt is stop ik met spoelen.

KOKEN (65 MINUTEN)

Kook de wort 65 minuten. In dit uur maken we gebruik van 3 hopgiften. Eén voor de bitterhop en twee voor de aromahop. Na het koken houden we ongeveer 22 à 23 liter over.

  • Begin koken – 17 gram Magnum
  • 30 minuten voor einde kook – Cascade 30 gram toevoegen
  • 10 minuten voor einde kook  – 20 gram Cascade toevoegen samen met de geplette koriander en de getrokken zoethout die je 10 minuten geleden met heet water heb gemaakt.

Het toevoegen van het zoethout doe ik op deze manier omdat ik gemerkt heb dat de smaak van het zoethout dan beter tot zijn recht komt. Mijn ervaring met het direct toevoegen van zoethout aan de kokende wort is dat de smaakoverdracht niet optimaal is.

Aan het einde van de kook voeg ik nog wat rietsuiker toe om op een SG van 1080 uit te komen. Hierbij hou ik de vuistregel 2 g/l voor 1 SG punt aan.

KOELEN

Na het koken is het belangrijk om de wort zo snel mogelijk af te koelen om de kans op infectie te verkleinen. Koel de wort zo snel mogelijk af naar 25℃ en belucht de wort voor ongeveer 30 minuten. Op deze manier komt er zuurstof in het bier waardoor de gist goed zijn werk kan doen. Eventueel koel ik door middel van coolpacks nog wat extra bij. Met name in de zomerperiode is dit nog wel eens nodig.

VERGISTING

Bij de Tears heb ik gebruik gemaakt van de Fermentis BE-256. Deze gist is een klassieke tripel gist en geeft een mooi ester boeket. Deze gist is een beetje een allemansvriend en werkt goed in alle soorten hoog alcoholische bieren. US-05 kan ook gebruikt worden, deze geeft een iets neutralere gistsmaak. 

Hydrateer de gist vóór het aan het gistvat toe te voegen. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur.  Voor de hoofdvergisting reken ik tussen de 5 à 6 dagen. Hou het waterslot goed in de gaten op verminderde activiteit.

Na de hoofdvergisting hevelen we over op een lagervat en laten het nog 2,5 à 3 weken lageren. Normaal gesproken is er dan geen activiteit meer. Het SG zal nu om en nabij de 1014 zijn.

BOTTELEN

Als het bier is uit gegist, is het tijd om te bottelen. Voeg 6,7 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na een week of 2 is jouw eigen versie goed te drinken maar nog wel wat scherp. Na een week of 4 is het bier gewend aan de fles en perfect om te drinken. Als het goed is ligt er een dikke compacte gistlaag onderin de fles.

Succes met brouwen en drinken!

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl.

Reacties (3)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Tears of my Enemies – Oerbron | Tripel

  1. Bart Peeters schreef:

    Dit ziet er smakelijk uit. Deze ga ik komende maand brouwen. Cheers!

  2. Paul schreef:

    mooi recept ik ga het morgen brouwen , ik maich altijd met temperatuur stijgingen. en roer tussen door best wel vaak. In het recept staat laat het beslag 40 minuten rusten maar roer je dan ook niet?

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Hi Paul,

      Zolang de pan niet op het vuur staat is roeren niet noodzakelijk, anders is er kans op aanbranden. Roeren kan er voor zorgen dat er zich geen goede filterbed gevormd wordt waardoor filteren moeilijker gaat. Het kan wel zo zijn dat je rendement iets omhoog gaat door het roeren.