Bier brouwen met vlierbloesem | Brouwbeesten

Bier brouwen met vlierbloesem

Gepost op : juni 30, 2018   /   door

Water, mout, hop en gist. Dat zijn de bekende ingrediënten waar we ons oh zo lekkere bier mee brouwen. Vooral de Duitsers hebben deze ingrediënten heilig verklaard in hun Reinheitsgebot. Maar gelukkig wordt er tegenwoordig volop geëxperimenteerd met vreemde ingrediënten en kruiden. Veel voorkomend zijn bieren met koriander, sinaasappelschil en kruidnagel maar er zijn ook brouwers die bijvoorbeeld gist hebben opgekweekt uit hun eigen navelpluis. Een ingrediënt dat ik de laatste tijd regelmatig tegenkom in bier is vlierbloesem. In dit artikel gaan we dieper in op vlierbloesem en hoe je kan bier brouwen met vlierbloesem.

Wat is vlierbloesem

Vlierbloesem, Sambucus Nigra in het Latijn,  komt oorspronkelijk uit Europa. Het leuke hiervan is dat je vlierbloesem gewoon in het wild kunt spotten of zelfs kunt planten in de tuin. We praten hier over de vlierbloesem, maar eigenlijk is dit maar één van de onderdelen van de vlier. De vlier kan wel vijf meter hoog worden en staat bekend om zijn witte bloemen met een sterke aromatische geur. De bloesem is het onderdeel dat men gebruikt voor het brouwen van bier maar bijvoorbeeld ook in limonade, wijn en siroop. De vlier bloeit van mei tot juli. In deze periode dienen de bloemen dan ook geplukt te worden. De bloemen zijn klaar om te plukken als ze openstaan.

Zelf bier brouwen met vlierbloesem

Je kan natuurlijk zelf bloemen gaan plukken, maar de meeste thuisbrouwers zijn niet zo avontuurlijk en kopen de bloemen in gedroogde vorm bij de bekende brouwwinkels. De vlierbloesem geeft een friszoet aroma aan het bier. De meeste thuisbrouwers voegen de vlierbloesem aan het eind van het kookproces toe aan de wort. Een andere manier die ook wel eens wordt gebruikt is het toevoegen van vlierbloesemsiroop tijdens de nagisting. De thuisbrouwer met lef kiest voor een wilde vergisting met de gist die op de zelf geplukt vlierbloesem zit. Hierover plaatsen we later een ander artikel.

Vooral bij blond- en witbieren wordt vlierbloesem met regelmaat toegevoegd. Dit neemt niet weg dat het ook in andere biersoorten kan worden gebruikt. Net als bij andere kruiden en specerijen heb je maar heel weinig nodig om het niet te overheersend te laten worden. 0,5 tot 3 gram per liter moet al genoeg zijn voor een lichte toets. Uiteraard kan je zelf het beste testen wat de ultieme hoeveelheid is.

Bekende bieren met vlierbloesem

Bloesem Blond – Gebrouwen door Vrouwen
Korenwolf – Gulpener
White Ale – Lowlander
Je Moeder – Vet & Lazy

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bier brouwen met vlierbloesem

  1. Broeder Franciscus schreef:

    Lijkt me een uitdaging, maar dan wel met een normale gist 😂