Brouwen met sinaasappelschillen | Brouwbeesten

Bier brouwen met sinaasappelschillen

Gepost op : april 8, 2016   /   door

Laatst hebben we tijdens het brouwen van een blond bier voor het eerste geëxperimenteerd met sinaasappelschillen. Bij diverse recepten voor blond bier wordt dit ingrediënt voorgesteld, dus ook wij besloten hier mee aan de gang te gaan. Maar kan je elke sinaasappel gebruiken voor het brouwen met sinaasappelschillen? En hoeveel heb je nodig per liter bier? Vragen waar wij het antwoord ook niet op wisten. Ondertussen hebben we de kennis, en kunnen we met een gerust hart sinaasappelschillen toevoegen aan ons bier.

Naast de gebruikelijke ingrediënten mout, hop en gist kan je dus ook sinaasappelschillen en andere kruiden/specerijen aan je bier toevoegen. Tegenwoordig wordt dit gezien als “extra” maar vroeger deed men niet anders. Dan praten we wel over de tijd dat er nog gebrouwen werd zonder hop. Sinaasappelschillen zorgen voor een bittere of fruitige sinaasappelsmaak. Dit ligt aan het soort sinaasappel dat je gebruikt. Je kan gebruik maken van verse, gedroogde zoete en gedroogde bittere sinaasappelschillen. De schil wordt het meest gebruikt bij witbier, blond en tripel.

Verse sinaasappelschillen

De makkelijkste manier om schillen toe te voegen aan je bier is om sinaasappels te kopen in de supermarkt en deze te raspen. Nadeel hiervan is dat deze vaak bespoten zijn met chemicaliën. Dit kan invloed hebben op de smaak en het gistingsproces. Veel thuisbrouwers hebben dan de voorkeur voor de gedroogde variant. Wij hebben de laatste keer voor de verse optie gekozen en hebben niets nadeligs aan de smaak kunnen ontdekken. Daarbij moet gezegd worden dat wij geen biersommeliers zijn.

Gedroogde sinaasappelschil zoet

De zoete gedroogde schillen geven een fijne fruitige smaak aan je brouwsel. Deze schillen zijn te koop bij diverse brouwwinkels.

Gedroogde sinaasappelschil bitter

Zoals de naam al doet vermoeden geeft de bittere gedroogde sinaasappelschil een bittere smaak aan je bier. Dit kan al snel als te bitter worden ervaren, dus pas op met het gebruik van deze variant.

Hoeveel sinaasappelschil per liter bier?

Het brouwen met sinaasappelschillen kan veel effect hebben op de smaak van het bier. Teveel schil kan zorgen voor een nare smaak van je bier. Wij raden aan om tussen de 5 en 10 gram per liter bier te gebruiken. Met deze hoeveelheid proef je de aanwezigheid maar gaat het niet overheersen.

Hoelang moeten de sinaasappelschillen meekoken?

Omdat de smaak van de schillen erg overheersend kan zijn, is het slim om deze pas de laatste vijf minuten van het koken toe te voegen.

Reacties (7)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bier brouwen met sinaasappelschillen

 1. Sam schreef:

  Beste brouwbeesten, ik wil voor het eerst een IPA gaan brouwen is het mogelijk om behalve sinaasappelschillen ook banaan te gebruiken? Zo ja, welk deel en in welk deel van het brouwproces denken jullie dat ik het toe moet voegen? Alvast, bedankt voor jullie ideeën, Sam.

  • Brouwbeest Luuk schreef:

   Hallo Sam,
   Moet eerlijk zeggen dat wij dit nog nooit hebben gedaan. Banaan is niet echt een veelgebruikt ingredient in bier maar uiteraard zeker niet onmogelijk. Als je dit wil gaan doen zou ik het tijdens het lageren toevoegen. Er zijn trouwens ook een aantal gisten op de markt die een duidelijke banaansmaak meegeven. Ben wel heel benieuwd naar je experiment.

   Gr. Luuk

 2. Frans schreef:

  Interessant artikel. Ga ik zeker wat mee doen.
  Vraagje: vergisten jullie de schillen ook mee? Of halen jullie de schillen er na 5 min koken uit, en dat is voldoende als toegift van de sinasappelschil?

 3. menno schreef:

  Beste Brouwbeesten, ik wil zondag en blond biertje brouwen, met gedroogde bittere sinaasappelschil. Ik brouw 10 L. Hoeveel zou ik moetje toevoegen? En is dat bij einde kook tijd? Grt menno

 4. Eric schreef:

  Sorry hoor, maar bedoelen jullie niet 5-10 gram per 10 liter bier?