Toevoegen van zwarte peper tijdens het brouwen | Brouwbeesten

Toevoegen van zwarte peper tijdens het brouwen

Gepost op : januari 15, 2019   /   door

Een tijdje geleden schreef ik al een artikel over brouwen met chilipeper, een bijzondere toevoeging aan bier. In deze blog ga ik het hebben over een iets meer voor de hand liggende peper, de zwarte peper. Zwarte peper gebruiken we zo goed als dagelijks in de keuken dus waarom zouden we dit niet toevoegen aan ons zelfgebrouwen bier? In dit artikel probeer ik uit te leggen hoe het toevoegen van zwarte peper tijdens het brouwen van bier werkt.

Zwarte peper

De zwarte peper is niet zwart van zichzelf. De zwarte peperkorrels zijn geoogste onrijpe groene bessen van de peperplant. De zwarte kleur krijgt het pas bij het drogen. Naast de kleur kan je de peperkorrel ook herkennen aan zijn gerimpelde buitenkant.

Smaak van de zwarte peper

Waar chilipeper bekend staat om zijn pittige karakter draait het bij de zwarte peper vooral om zijn kruidige karakter. Dit maakt het ingrediƫnt bij uitstek geschikt voor bieren met een kruidig karakter. Denk hierbij aan Belgische saisons en tripels. Maar waarom zou je niet experimenteren en dit mooie kruidige karakter toevoegen aan bijvoorbeeld een English brown ale?

Bier brouwen met zwarte peper

Het beste moment om de zwarte peper aan je bier toe te voegen is aan het eind van het kookproces. Plet de zwarte peper met een vijzel of met een pepermolen, voeg daarna de peper 10 minuten voor het eind van de kook toe. 

Zoals je weet heb je tijdens het koken altijd maar heel weinig peper nodig om je eten op smaak te brengen. Dit is bij het brouwen van bier niet anders. Als je teveel peperkorrels toevoegt gaat de smaak overheersen en kan je bier hoogstwaarschijnlijk door de gootsteen. Om een fijne peperige smaak aan je bier mee te geven voldoet 1 theelepel per 10 liter bier. Laat dit je echt niet tegenhouden om met zwarte peper te experimenteren. We zijn erg benieuwd naar jullie bevindingen.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.