In eerdere blogs over brouwen met kruiden en specerijen behandelden we al het brouwen met koriander of sinaasappelschillen. Of zelfs het brouwen met alleen maar kruiden in plaats van hop. In deze blog hebben we uitgezocht hoe je het best bier kan brouwen met kruidnagels. Voordat we het gaan hebben over hoe je de kruidnagel gebruikt, kijken we naar wat een kruidnagel precies is. Een kruidnagel is een gedroogde bloemknop van een kruidnagelboom. De bloemknop is hier nog gesloten. De meeste kruidnagels komen op dit moment uit Indonesië. Ondanks de kleine bloem geeft deze een enorm kruidig aroma af. Qua biertypen wordt deze specerij vooral gebruikt in winterbieren, witbier en sterke ale’s. Maar laat dit je als thuisbrouwer niet onthouden om te experimenteren met andere biertypen.
Hoe brouw je bier met kruidnagels?
De aroma’s van de kruidnagels worden pas afgegeven bij hogere temperaturen. Daarom voegen we deze toe tijdens het koken. Door de sterke aroma’s raden we aan om het pas de laatste vijf tot tien minuten de specerijen toe te voegen. De kruidnagel hoeft niet vermalen te worden en kan rechtstreek in de brouwpan gegooid worden. Door de krachtige smaak wordt er aangeraden om maar 0,3 tot 1 gram kruidnagel per 10 liter bier te gebruiken. Deze hoeveelheid is ongeveer te vergelijken met 1 kruidnagel. Dit is dus bijna niets! Het is slim om dit af te wegen met een weegschaal die kan wegen in decigrammen. Dit lijkt weinig maar is genoeg om de kruidige smaak aan je bier te geven. Meer toevoegen is interessant als experiment maar komt over het algemeen het bier niet ten goede.
Brouwerijen die bier brouwen met kruidnagels
Jopen Hoppenbier – Jopen brouwerij
Scheepsrecht – De 7 Deugden
Leffe Bruin – Leffe
Heintje – De Prael
Erdinger Weissbier – Erdinger Weissbrau