bier brouwen met gember | Brouwbeesten

Bier brouwen met gember

Gepost op : januari 9, 2019   /   door

Voor veel brouwers is brouwen met de basisingrediënten water, mout, hop en gist niet meer genoeg. Er wordt veel geëxperimenteerd met ingrediënten als vlierbloesem, koriander, chilipeper en ga zo maar door. Een ander ingrediënt dat ik de laatste tijd vaak op de bierkaart voorbij zie komen is gember. Maar hoe gebruik je gember tijdens het brouwen? In deze blog probeer ik duidelijkheid te geven over hoe je het beste bier kan brouwen met gember.

Bier brouwen met gember

Als je gember wilt gebruiken tijdens het brouwen kan je gewoon de bekende gember gebruiken die je kan kopen in de supermarkt. Voor het beste effect kan je de gember in plakjes snijden. Zo komt de wort meer in contact met de gember en zal deze meer smaak afgeven. Hoeveel gember je moet toevoegen is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. Maak je een gemberbier en moet de smaak er bovenop liggen, of brouw je een kruidig winterbier en moet de gembersmaak subtiel verstopt liggen. Wil je voorzichtig beginnen, dan kan je starten met een hoeveelheid van 5 gram per liter. Probeer vooral te experimenten met deze hoeveelheid maar let op: net als bij andere toevoegingen is een klein beetje vaak al meer dan genoeg.

Gember toevoegen tijdens het koken

Veel brouwers voegen gember toe tijdens het koken van de wort. Door de gember tijdens de laatste 10 minuten van het kookproces toe te voegen geef je jouw bier een fijne frisse gembersmaak mee. Als je juist de warmte en pittigheid van gember wilt kan je de gember beter toevoegen tijdens de secundaire vergisting. 

Gember toevoegen tijdens de secundaire vergisting

De tweede veelgebruikte manier om gember toe te voegen aan je bier is tijdens de secundaire vergisting. Op deze manier worden er geen smaken meer weggekookt en breng je de pittige smaak van de gember beter over aan je bier. Dit zorgt voor een warmer smaakgevoel dat goed past bij donkere bieren tijdens de koude maanden. 

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bier brouwen met gember

 1. Cees Luttikhuizen schreef:

  Luuk,
  hoeveel gembersiroop zou je toevoegen aan 20 liter bokbier bij de nagisting? Ik wil een zachte, lichte gembersmaak op de achtergrond krijgen.

  • Brouwbeest Luuk schreef:

   Hallo Cees,
   Interessante vraag, zelf ben ik niet bekend met gembersiroop dus hier kan ik geen goed antwoord op geven. Wellicht kun je er een thee van zetten. Zo kan je een beetje spelen met verhouding en uitzoeken welke hoeveelheid die zachte lichte gembersmaak geeft.