Basismouten de basis van ieder bier | Brouwbeesten

Basismouten – de basis van ieder bier

Gepost op : januari 11, 2019   /   door

Wanneer je naar nieuwe recepten op zoek bent voor je brouwsels, zul je vaak allerlei spannende combinaties aan mouten tegen komen. Chocolademout, whiskymout, caramout, rookmout… Er bestaan talloze soorten die bijdragen aan de smaak, kleur en geur van je bier. Ondanks al die variatie is het je vast opgevallen dat de meeste recepten voor het grootste deel bestaan uit mouten als pils en pale mout. Dit zijn zogenoemde basismouten. Qua smaak is de bijdrage van deze mouten vaak subtiel in vergelijking met de bijzondere varianten als chocolademout maar toch hebben ze een érg belangrijke functie. Basismouten bevatten namelijk het meeste zetmeel en enzymen van de verschillende moutsoorten. Dat betekent dat ze de grootste bijdrage leveren aan het suikergehalte in je wort en dus het alcoholpercentage in je bier.

Basismouten zijn dus belangrijk voor je bier en zullen altijd wel onderdeel van je recept uit maken, maar… welke soorten zijn er allemaal? In dit artikel benoemen we de meeste voorkomende en de belangrijkste verschillen.

Pilsmout

Pilsmout is het lichtst van kleur van alle basismouten en wordt, zoals de naam al verraad, voornamelijk gebruikt in pils. Bij gebruik van 100% pilsmout krijg je een bier met lichtgeel stro-achtige kleur. In vergelijking met andere basismouten levert pilsmout de minst “moutige” of “granige” smaak op. Naast pils leent deze mout zich ook goed voor een mooie tripel of blond.

Pale mout

Pale mout is naast pilsmout de meest gebruikte moutsoort. Deze mout is iets donkerder dan pilsmout. Dit komt doordat pale mout iets langer warm wordt gedroogd dan pilsmout. Dit zorgt voor een goudgele kleur en iets moutigere smaak. Pale mout zul je voornamelijk tegenkomen bij Amerikaanse en Engelse bieren.

Vienna

Vienna mout is de volgende stap in kleur, wederom omdat deze iets langer is geroosterd. Deze mout levert vanwege het langere roosteren ook een iets zoeter eindresultaat op. Je zal deze mout voornamelijk zien in Duitse bierstijlen. Waar pils en pale mout vaak 100% van de mout uitmaken van een bier komt dat bij Vienna weinig voor, maar wordt het voornamelijk gebruikt als aanvulling voor een op één van de twee om een bier wat meer body en complexere smaak te geven.

Munich

Van alle basismouten is Munich het langst geroosterd en daarmee het donkerst. Zoals de naam al doet vermoeden is ook Munich een moutsoort die voornamelijk in Duitse bierstijlen voorkomt zoals dunkel- en bockbieren. Voor Munich geldt net als Vienna dat deze moutsoort doorgaans niet voor 100% wordt gebruikt in bieren.

Combineren van basismouten

In veel recepten zul je combinaties van de verschillende basismouten tegenkomen. Het resultaat hiervan is complexere en rijkere moutsmaak. Dit effect komt met name tot zijn recht bij bieren met weinig andere toevoegingen of met een laag alcoholpercentage. Ben je nou een heel donker bier als een stout aan het brouwen, of misschien een bier met veel kruiden of fruit? Dan valt het effect van de meerdere basismouten waarschijnlijk in het niet bij de overige ingrediënten en kun je net zo goed bij één basismout blijven.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.