Recept Nachtvlinder Black IPA | Brouwbeesten

Recept Nachtvlinder – Black IPA

Gepost op : februari 20, 2019   /   door

Start SG
1.068
Eind SG
1.017
ABV
6.8%
IBU
105
EBC
80.4 
Bierstijl: Black IPA
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  60 min
Hoeveelheid bier: 21 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Na een aantal jaar thuisbrouwen hebben we de stap genomen om ons eerste bier ook echt op de markt te brengen. Hiervoor hebben we de handen ineengeslagen met de Goede Kant van Het Spoor uit Geldrop. Het resultaat? Een gitzwarte IPA: de Nachtvlinder. Ondanks dat wij nu ons eerste bier nu “commercieel” op de markt hebben gebracht blijven wij bovenal thuisbrouwers. Voor ons de reden om ons recept net zoals altijd online te zetten. Veel succes met het brouwen van jullie eigen Nachtvlinder.

INGREDIËNTEN RECEPT NACHTVLINDER

MOUT

5600 Gram Pale Ale mout 5 EBC
700 Gram Caramout 120 EBC
300 Gram Carafa Special III 1300 EBC
150 Gram Chocomout 1000 EBC

Hop

112 Gram Nothern Brewer hopbellen (8,4% Alpha)
65 Gram Cascade hopbellen (7,5% Alpha)
50 Gram Cascade hopbellen (dryhop) (7,5% Alpha)

Gist

Wyeast 1272 XL All American Ale (smackpack)

Suiker

Kristalsuiker 120 gram (bottelsuiker)

MAISCHEN

Bij de Nachtvlinder hebben we gebruik gemaakt van een éénstapsmaisch. Verwarm 21 liter water tot 65℃ en voeg alle mouten toe aan het water. Hou dit beslag gedurende één uur op 65℃. Verwarm het beslag na dit uur al roerende naar 78℃ (uitmaischen). Als je deze temperatuur hebt bereikt kan je beginnen met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 10 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen hou je ongeveer 25 liter over. Hiermee kan je starten met kookproces.

KOKEN (60 MINUTEN)

Bij het brouwen van de Nachtvlinder hebben we de wort 60 minuten gekookt. In dit uur hebben we gebruikt gemaakt van 2 hopgiften. Eén voor de bitterhop en één voor de aromahop. Na het koken houden we ongeveer 21 liter over.

Begin koken – 112 gram Northern Brewer toevoegen
Na 50 minuten – 65 gram Cascade toevoegen

KOELEN

Na het koken is het belangrijk om de wort zo snel mogelijk af te koelen om de kans op infectie te verkleinen. Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren. Op deze manier komt er zuurstof in het bier waardoor de gist goed zijn werk kan doen.

GISTEN

Bij de Nachtvlinder hebben we gebruik gemaakt van de Wyeast 1272 XL gist. Deze gist zit in een zogenaamde smackpack. Het is belangrijk om deze aan het begin van de dag al te ‘smacken’ zodat deze actief is op het moment van toevoegen. Voeg de gist toe aan de wort en schud daarna met het gistingsvat om de gist goed te verdelen. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

DROOGHOPPEN

Naast de hopgiften tijdens de kook hebben we de Nachtvlinder ook gedrooghopt. Tijdens de laatste 5 dagen van de vergisting hebben 50 gram Cascade hop toegevoegd aan het gistingsvat.

BOTTELEN

Als het bier is uitgegist, is het tijd om te bottelen. Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na een week of 4 is jouw eigen versie van de Nachtvlinder goed te drinken.

Wil je jouw kloon van de Nachtvlinder vergelijken met het origineel? In onze webshop is de Nachtvlinder nog volop te krijgen, of kijk of er een winkel bij jou in de buurt is die de Nachtvlinder verkoopt. Succes met brouwen!

Reacties (4)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Nachtvlinder – Black IPA

 1. Bart Peeters schreef:

  Deze heb ik afgelopen weekend gebrouwen. Ben benieuwd. ..

  • Bart Peeters schreef:

   Ik wil aan dit recept eikenhout snippers gaan toevoegen, iemand suggestie of dit een goed idee is?

  • Brouwbeest Luuk schreef:

   Hallo Bart, dit heb ik nog niet veel vaker voorbij zien komen maar dit betekend natuurlijk niet dat dit niet kan. Ik zou zeggen probeer en experimenteer.

   Groeten Luuk

 2. Jelte schreef:

  Hoi,

  Hebben jullie gewoon 1 smackpack gebruikt, of hiervan ook eerst een giststarter moeten maken?

  Jelte