recept witbier 10 liter Zwanenslang | Brouwbeesten

Recept Witbier 10 liter (Zwanenslang)

Gepost op : mei 10, 2018   /   door

Start SG
1.055
Eind SG
1.014
ABV
5.4%
IBU
11.3
EBC
6.7 
Bierstijl: Witbier
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  90 min
Hoeveelheid bier: 10 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Witbier is een klassieke Belgische bierstijl die vooral erg populair is in de zomermaanden. Veel mensen verwarren witbier met het Duitse Weizen maar ondanks een aantal gelijkenissen is dit toch echt een andere bierstijl. Dit recept witbier 10 liter bevat 40% tarwemout, officieel moet een Belgisch witbier gebrouwen worden met ongemouten tarwe maar regels zijn er om gebroken te worden. Brouw dit recept exact zoals aangegeven of gebruik het ter inspiratie voor je eigen witbierrecept. Succes!

INGREDIËNTEN RECEPT WITBIER 10 LITER

MOUT

1500 Gram pilsner mout 3 EBC
1000 Gram tarwemout 2,5 EBC

HOP

40 Gram Hallertauer Mittlefruh (2,9 alpha)

GIST

Fermentis Safbrew S-33 (1 zakje)

SUIKER

60 gram kristalsuiker (bottelen)

KRUIDEN

7,5 gram korianderzaad
5 gram zoete sinaasappelschillen

MAISCHEN

Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Als je deze temperatuur bereikt hebt kunnen de mouten worden toegevoegd. Hou daarna onderstaand schema aan.

Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4, Uitmaischen, verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt kan je verder gaan met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

KOKEN (90 MINUTEN)

Begin koken toevoegen

15 gram Hallertauer Mittlefruh hopbellen

Na 80 minuten toevoegen

25 gram Hallertauer Mittlefruh hopbellen
7,5 gram korianderzaad
5 gram zoete sinaasappelschillen

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

GISTEN

Als de wort in het gistingsvat is gekletterd kan je de gist toevoegen. Scheur het zakje Fermentis Safbrew S-33 open en strooi de gist over de wort. Schud daarna even met het vat om de gist goed te verdelen. Zet het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al voltooid is. Heb je de eind-SG bereikt of is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

BOTTELEN 10 LITER WITBIER

Is het witbier klaar met de vergisting? Dan kan er gebotteld worden. Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg op kamertemperatuur. Na een week of drie kan je genieten van je heerlijke witbier.

Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.

Reacties (3)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Witbier 10 liter (Zwanenslang)

  1. Noordzij_1 schreef:

    Drie weken na het bottelen is het ineens een brown ale haha 😉

    Maar ik ga je recept proberen, ben benieuwd !

  2. demaat schreef:

    Waarom die achterlijke namen maat?

  3. Bart Peeters schreef:

    Dit lijkt me een zeer toegankelijk biertje om te brouwen. Ga ik testen. Bedankt!