recept witbier 10 liter Zwanenslang | Brouwbeesten

Recept Witbier 10 liter (Zwanenslang)

Gepost op : mei 10, 2018   /   door

Start SG
1.053
Eind SG
1.014
ABV
5%
IBU
18
EBC
Bierstijl: Witbier
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  90 min
Hoeveelheid bier: 10 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Witbier is een klassieke Belgische bierstijl die vooral erg populair is in de zomermaanden. Veel mensen verwarren witbier met het Duitse Weizen maar ondanks een aantal gelijkenissen is dit toch echt een andere bierstijl. Dit recept witbier 10 liter bevat 40% tarwemout, officieel moet een Belgisch witbier gebrouwen worden met ongemouten tarwe maar regels zijn er om gebroken te worden. Brouw dit recept exact zoals aangegeven of gebruik het ter inspiratie voor je eigen witbierrecept. Succes!

INGREDIËNTEN RECEPT WITBIER 10 LITER

MOUT

1500 Gram pilsner mout 3 EBC
1000 Gram tarwemout 2,5 EBC

HOP

40 Gram Hallertauer Mittlefruh (2,9 alpha)

GIST

Fermentis Safbrew S-33 (1 zakje)

SUIKER

60 gram kristalsuiker (bottelen)

KRUIDEN

7,5 gram korianderzaad
5 gram zoete sinaasappelschillen

Gesponsord

Ingrediënten nodig voor witbier?

MAISCHEN

Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Als je deze temperatuur bereikt hebt kunnen de mouten worden toegevoegd. Hou daarna onderstaand schema aan.

Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4, Uitmaischen, verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt kan je verder gaan met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.

KOKEN (90 MINUTEN)

Begin koken toevoegen

15 gram Hallertauer Mittlefruh hopbellen

Na 80 minuten toevoegen

25 gram Hallertauer Mittlefruh hopbellen
7,5 gram korianderzaad
5 gram zoete sinaasappelschillen

KOELEN

Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.

GISTEN

Als de wort in het gistingsvat is gekletterd kan je de gist toevoegen. Scheur het zakje Fermentis Safbrew S-33 open en strooi de gist over de wort. Schud daarna even met het vat om de gist goed te verdelen. Zet het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al voltooid is. Heb je de eind-SG bereikt of is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

BOTTELEN 10 LITER WITBIER

Is het witbier klaar met de vergisting? Dan kan er gebotteld worden. Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg op kamertemperatuur. Na een week of drie kan je genieten van je heerlijke witbier.

Reacties (15)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Witbier 10 liter (Zwanenslang)

  1. Noordzij_1 schreef:

    Drie weken na het bottelen is het ineens een brown ale haha 😉

    Maar ik ga je recept proberen, ben benieuwd !

  2. demaat schreef:

    Waarom die achterlijke namen maat?

  3. Bart Peeters schreef:

    Dit lijkt me een zeer toegankelijk biertje om te brouwen. Ga ik testen. Bedankt!

  4. Peter schreef:

    Een witbiertje laat ik een weekje lageren in de frigo rond 6°C na de hoofdgisting

  5. Man Tegen de Maat schreef:

    die namen juist gaaf en apart…beetje kinderachtig om meteen iets achterlijk te noemen.

  6. Sander schreef:

    Wanneer voegen jullie de kruiden en schillen toe?

    • Sander schreef:

      Ik zie na 80 minuten staan maar wat is het effect van eerder of later?

    • Brouwbeest Luuk schreef:

      Als je de kruiden eerder toevoegt is de kans dat deze gaan overheersen aanzienlijk. Ook zullen bepaalde aroma’s vervliegen. Later toevoegen is zeker wel een optie, dit kan bij de vergisting of zelf tijdens het bottelen. Laat je niet tegenhouden door het recept en experimenteer als je het graag anders wil proberen.

  7. Franck schreef:

    Leuk recept! Ik heb zojuist de spullen besteld om dit te brouwen. Heb jij gebruik gemaakt van zure of zoete sinaasappelschillen? Ik heb beide besteld en ben van plan om zelf een combinatie van de twee te gebruiken. En hoe lang heeft het vergisten bij jou ongeveer geduurd?

    Ik zal over een maand laten weten hoe die smaakt!

  8. PierreBlanche schreef:

    Heb dit recept geprobeerd, is nu aan het gisten.
    Moet ik bij het bottelen naast de suiker ook nog gist toevoegen ?

    • Johan schreef:

      graag wil ik ook framboos toevoegen.
      heb jij het al geprobeerd en wat was het resultaat.
      is het na de vergisting toegevoegd en hoeveel?

  9. Fred Stomps schreef:

    Ik wil framboos toevoegen. Hoeveel gram en wanneer toevoegen om een lekker framboos biertje te krijgen?

  10. Erik A. schreef:

    Uitstekend recept, dit ligt bovenaan mijn stapeltje info voor brouwen van witbier.
    Twee aanpassingen heb ik gemaakt:
    1. mout bestaat bij mij uit 1500g pilsmout, 500g tarwemout en 500g speltmout.
    2.gist: Fermentis Saf-Ale WB-06

    Ik brouw in een keukenpot van 10l, op inductievuur (een Miele) dat uitstekend instelbaar is en heel stabiele maischtemperaturen toelaat.
    Dus de verschillende maischstappen volg ik religieus.
    Na maischen alles door een nylon brouwzak in een brouwvat van 30l.

    Wat bijzonder belangrijk is vind ik, is het spoelen van de maisch na het brouwen. Dit kan tot 5 procent schelen in het uiteindelijk SG. Slordig spoelen levert SG op van niet beter dan 1.038 à 1.040. Echt grondig spoelen, en dan bedoel ik niet méér spoelwater dan hier opgegeven, maar hetzelfde water (7,5 liter) in kleine hoeveelheden aan maischrest toevoegen in een aparte pot, grondig de maisch doorheen mengen in de brouwzak, de brouwzak laten uitlekken in de brouwemmer, en opnieuw spoelen; alles minstens 5 keer opeenvolgend, telkens met water van die 7,5 liter voorziene spoelwater.
    Dit levert mij consequent SG van > 1.052 op.

  11. André schreef:

    Hallo,
    Witbiertje gemaakt volgens recept maar het schuim overheerst aanzienlijk. Zelfs na 2 weken met naald overtollig koolzuur afgetapt en nieuwe kroonkurken geplaatst. Voor de rest een prima bier om te drinken.