De tripel is in Nederland één van de meest bekende biersoorten. Dit van oorsprong Belgische bier wordt door grote brouwerijen volop verkocht. Ons recept tripel 10 liter is een recept voor een bijzondere tripel van 8,2%. Door de toevoeging van koriander en kardemom krijgt het bier een iets kruidige aroma. Dit geeft het bier iets meer pit.
INGREDIËNTEN RECEPT TRIPEL 10 LITER
MOUT
2500 Gram Pilsner mout 3EBC
650 Gram Pale Ale mout 5 EBC
150 Gram Tarwevlokken
HOP
25 Gram Saaz hopbellen (3,3 alpha)
20 Gram Styrian Goldings hopbellen (3,4 alpha)
GIST
Wyeast 3522 XL Belgian Ardennes (smackpack)
SUIKER
Kristalsuiker 250 gram
Kristalsuiker 60 gram (bottelen)
KRUIDEN
3 gram korianderzaad
1/2 peultje kardemom
VOOR JE BEGINT
Maak je gebruik van de Wyeast gist uit dit recept? Zorg ervoor dat je deze alvast “smackt” voor je begint met brouwen. Deze smackpack zal zijn opgebold als je deze aan het eind van de dag moet toevoegen aan de wort.
Gesponsord
Ingrediënten nodig voor jouw tripel?
MAISCHEN
Verwarm 8 liter water tot 50-58℃ om te kunnen beginnen met maischen. Als je deze temperatuur hebt bereikt kan je de mouten en tarwevlokken toevoegen. Dit zorgt voor een goede omzetting van de zetmeel. Volg daarna het schema zoals hieronder aangegeven.
Fase 1 50-58 ℃ 10 min
Fase 2 61-63 ℃ 30 min
Fase 3 72-75 ℃ 20 min
Fase 4, Uitmaischen, verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt kan je verder gaan met spoelen.
SPOELEN
Verwarm 7 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken.
KOKEN (60 MINUTEN)
Begin koken toevoegen
10 gram Saaz
10 gram Styrian Goldings
Na 45 minuten toevoegen
10 gram Styrian Goldings
Na 50 minuten toevoegen
15 gram Saaz hopbellen
250 gram kristalsuiker
(optioneel) 3 gram gekneusde koriander
(optioneel) 1/2 peultje kardemom
KOELEN
Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren.
GISTEN
Scheur de opgebolde verpakking Wyeast open en voeg deze toe aan de wort. Schud daarna even met het gistingsvat. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is de eind-SG bereikt en is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
BOTTELEN 10 LITER TRIPEL
Is je tripel uitgegist? Voeg dan 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg op kamertemperatuur. Na een week of zes kan je genieten van deze heerlijke tripel.
Heb je zelf een recept dat je graag wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland en België? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl. Wij maken graag een account voor je aan waarmee je zelf berichten kunt plaatsen.
Wat als ik 20 liter wil brouwen? Kan ik in dit geval gewoon de ingrediënten verdubbelen of veranderen de verhoudingen dan ook?
Ja, dat is geen enkel probleem
Wij hebben het bier van dit recept 2,5week in hoofdgisting gehad en 1,5week in nagisting. Dat moet heerlijk worden! Vandaag bottelen.
Moet er een heel pak Wyeast 3522 XL Belgian Ardennes in?
Ja, één smackpack is genoeg:)
Ik wil korrelgist gebruiken moet ik 1 of 2 zakjes gebruiken?
Op de verpakking van de korrelgist staat regelmatig aangegeven hoeveel je per liter moet toevoegen. Vaak is dat een hele tot halve gram per liter wort. Voor tien tot 20 liter bier is een half zakje dus voldoende. Ben je onzeker over hoe je gist er aan toe is, het is bijvoorbeeld overdatum, of je hebt het zakje al een poosje geleden al een keer opengemaakt, voeg dan iets meer toe voor de zekerheid of koop een nieuw zakje gist.
Hoi!
Is het ook een optie om Pale Ale mout 8ecb toe te voegen?
thx.
deze ga ik zeker een keer proberen.
al zou ik graag een bananentoets toevoegen (zoals in westmalle tripel…)
10 liter gemaakt super lekker biertje
Goed te horen!
Paar vragen:
Ik ga een automatische brouwketel gebruiken, waarbij de wort constant over de mout gespoeld wordt. Is het dan nog nodig om te spoelen?
Ik wil 20 liter maken. Als ik alles verdubbel kom ik op 16 liter water voor te maischen en 14 liter voor te spoelen (indien nodig) Is er dan zoveel verlies van water tijdens de kook en maischen?
Is een smackpack xxl dan genoeg?
Hallo Marcel,
Spoelen is niet perse een vereiste maar verhoogt normaal gesproken wel je rendement. Bij het er uithalen van de bostel neem je veel suikers mee. Door te spoelen zorg je ervoor dat je deze laatste suikers uit de bostel onttrekt.
Die hoeveelheid water klopt over het algemeen wel. Dit is ook een beetje afhankelijk van je brouwinstallatie. De mouten absorberen ook water. Bij het verwijderen van de bostel verlies je ongeveer een liter per kilo. Daarnaast verdamp je tijdens de kook vaak wel 20%
Dag,
Wij gaan 24 liter maken en willen pas na 4,5 week gaan bottelen ivm verschillende vakanties, maakt dat iets uit voor het proces of de kwaliteit?
Grt,
Mark & Nol
Hallo Mark & Nol,
Dit is geen enkel probleem. Met dit hoge alcoholpercentage is langer soms zelfs wat beter. Kijk dan ook goed voor het bottelen of het bier klaar is met vergisten.
Gr. Luuk
Beginner vraagje : De ingrediënten zijn toch geschroot?
Ja dat klopt, alleen de tarwevlokken hoeven niet geschroot te worden.
Verrekt lekker biertje, ik heb 10 ltr gebrouwen de volgende keer wordt het 20 ltr.
20 liter gemaakt afgelopen zaterdag, ik ben benieuwd naar het resultaat.
ik heb mij aan het schema gehouden behalve voor fase 3 deze heb ik 15 minuten langer aangehouden omdat de zetmeeltest nog veel zetmeel aangaf. na 15 minuten extra was dit veel beter.
Dank voor het recept, ga het zeker proberen!
Hoi,
Welke korrelgist kan ik gebruiken?
Thx Nico
Hallo Nico,
De Fermentis SafAle BE-256 korrelgist is een mooie vervanger.
Groeten Luuk
Dag wil de gist wyeast 3787 belgian trapist high gravity gebruiken is dat een probleem?
Hallo Theo,
Dat is geen probleem. De 3787 wordt veel gebruikt in Tripels
Bedankt kan ik zo,n smack pack gebruiken voor 10 ltr ipv 20?
Voeg dan wel teveel gist toe is dit schadelijk?
Dag gisteren gebrouwd de smack pack wel een tik gegeven echter niet hard genoeg want het zakje bolde niet op
Kwam er bij toevoegen achter dat het kleine zakje wat er bij in zit niet kapot was gegaan
Dit heb ik losgeknipt en samen met de gist toegevoegd.
Nu nog geen activiteit in gistemmer van 20 ltr hoop dat eea nog op gang komt?
Of nog korrelgist toevoegen?
Zo, vandaag voor de 3e keer gebrouwen, echt een toppper!
Word dit bier in het zelfde vat gelagerd en gebotteld of word het nog overgeheveld naar aan ander vat voordat het gebotteld word
Hallo, ik heb een vraag over het brouwzaalrendement. Kan je deze toelichten?
Uitgaande van de basisgegevens als:
begin Sg=1077 (plato = 18,8), hoeveelheid mout=3,15 kg., suiker=250 gr. (2,5 gr./100 ml.), hoeveelheid wort=10 ltr.
kom ik uit op 10 * (18,8-2,5) / 3,15 = 51,7%
moet ik voor het suiker toe te voegen om te bottelen het bier eerst overhevelen naar een ander vat zodat alle gistresten verwijderd worden?
Dit recept wil gaan maken en heb de volgende vraag:
Ik heb een pakje van de gist gekocht. Deze is geschikt voor 20 liter. Nu lees ik op de verpakking dat bij een begin SG van 1077 er voor 20 liter 2 van deze pakjes nodig zijn.
Kan ik beginnen met vergisten met een pakje en later in de week een pakje erbij doen, of kan ik beter wachten tot ik het tweede pakje ook in huis heb?
Alvast dank voor uw tijd en moeite. Ik hoor graag van u.
Hallo Daniel, ik zou dan adviseren om te wachten op het tweede pakje. Je wilt dat je vergisting is de eerste fase zo goed mogelijk van start gaat en dat er genoeg gistcellen aanwezig zijn om dit te kunnen doen. Anders is er een mogelijkheid dat er ongewenste bijproducten worden gevormd.
dit is mijn eerste bier wat ik brouw en heb een aantal vragen.
Afgelopen zaterdag heb ik dit bier gemaakt. Het is sinds zondagavond aan het gisten. Mijn vraag is hoe lang het in het vergistingsvat moet zitten. Ik lees dat het in de meeste gevallen rond de twee weken is. Is dat ook het geval bij dit recept?
Verder vroeg ik mij af of bij het bottelen er nog gist toegevoegd moet worden. Of is de aanwezige gist uit het vergistingsvat, samen met de het toevoegen van de bottelsuiker, genoeg om het bier op de fles tot het eind product te komen.
Een laatste vraag die ik heb is: bij het nemen van een monster afgelopen woensdag om de tussenstand van de SG te meten viel het mij op dat het bier erg troebel is. Hoe helder wordt het bier na verwachting als het op de fles zes weken heeft gestaan?
Alvast dank voor uw tijd en moeite.
Met vriendelijke groet
Daniël