Wil jij je eigen red ale brouwen? Dan ben je hier op het goede adres. Brouwerij Stout ’n Beer uit Waddinxveen deelt hier hun succesrecept Red Storm met jullie. Oprichter Mattijs van Stout ’n Beer is gespecialiseerd in Britse bieren dus van wie kan je dan beter een red ale recept gebruiken, dan van de kenner zelf.
Woord van de brouwer
Biscuit! In de smaak komt dit terug en geeft een volle haast romige hint aan het bier. Lekker romig blijft de smaak van biscuit hangen, het mondgevoel is lekker dik voor een bier van 5%. Het bier wordt omlijst door een subtiele rood fruitachtige hopsmaak. Heb je nu trek? Mooi! Volg de stappen hieronder om jouw eigen Red Ale storm te brouwen.
INGREDIËNTEN RED ALE
MOUT
- 69,8% Simpsons Maris Otter (3 EBC)
- 11,2% Simpsons – Best Pale Ale
- 7,8% Simpsons crystal extra dark
- 5,6% Simpsons Amber mout
- 5,6% Simpsons Munich
HOP
- 6 gram Fuggle(4,2% alpha)
- 7 gram East Kent Golding (9% alpha)
GIST
- 1 zakje a 11 gram Lallemand Windsor
SUIKER
- 21 gram kristalsuiker (bottelsuiker)
Gesponsord
Ingrediënten nodig voor deze red ale?
MAISCHEN
Maischen doe je middels een éénstapsmaisch en een mash-out. Maischen doe je voor 60 minuten bij 67 graden. Daarna verwarm je het beslag tot 78 graden en laat je dit nog tien minuten rusten. Als het goed is het eind SG van het beslag circa 1.079.
FILTEREN & SPOELEN
Je filtert tot je genoeg wort in je kookketel hebt. De laatste filterafloop is circa 1.040 en het SG in je kookketel 1.052. Indien dit niet zo is kan je het nog aanvullen met kristalsuiker en als je een luxeprobleem hebt en een hoger SG in je kookketel hebt vul je het aan met water.
KOKEN (60 MINUTEN)
Dit doe je voor één uur met Fuggles en de laatste tien minuten verrijk je de wort met East Kent Goldings.
- Start koken: 6 gram Fuggles hop bij start koken
- Na 50 minuten: 7 gram East Kent Goldings toevoegen
KOELEN
Na dit uur koken koel je de wort als de wiedeweerga af en pomp of hevel je het op jouw manier over naar je gisttank. Beluchten doe je natuurlijk gewoon door het in je gisttank te laten kletteren. Vergeet niet je zakje gist erbij te doen en je schaar te ontsmetten waar je het zakje mee opent.
VERGISTEN
1 week vergisten op 17 graden. Je mag overhevelen na een week of je tapt de gistdrab af. Het ligt er maar net aan wat voor soort gisttank je hebt. 3 weken op 19 graden 1 week cold crashen OF 4 weken lageren op kamertemperatuur (19 graden)
Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.
BOTTELEN
Je bottelt het bier met 4,3 gram bottelsuiker (kristalsuiker) per liter bier. Dit lijkt wat weinig maar je wil niet dat het bier je mond uit bruist na vier weken. Na twee tot vier weken is het bier om gedronken te worden met schuim en voldoende koolzuur.
Instructies thuis laten liggen toen ik ging brouwen bij een vriend.
Ik mis helaas de hoeveelheid maischwater, en de hoeveelheid spoelwater in het recept… Googlen geeft hoeveelheden van 6+2, tot aan 6+5 liter.
Lijkt me dat dat nogal een verschil maakt als ik wil eindigen met 5 liter, dus ik hou maar de hoeveelheden aan die in mijn vorige poging tot bier maken elders stond.