Waar staat IBU voor? | Brouwbeesten

IBU – Waar staat dat voor?

Gepost op : april 3, 2016   /   door

Als thuisbrouwers willen wij graag alles weten over bier en hoe je dit het beste zelf maakt. Dit om straks, als we later groot zijn, een biertje te kunnen brouwen dat niet alleen wij lekker vinden. De laatste tijd komen we op steeds meer flessen bier de term IBU tegen, voornamelijk op flessen speciaalbier.

IBU is een internationale schaal die de bitterheid van het bier aangeeft. IBU staat voor International Bitterness Units. De hoogte van het cijfer geeft aan hoeveel mg iso-alfazuur er in een liter bier zit. Één IBU staat dus voor één gram iso-alfazuur per liter bier. Dit bestandsdeel komt vrij tijdens het meekoken van de hop.

Verschil tussen IBU en EBU

Een andere term die je vaak vindt op flesjes speciaalbier is EBU. EBU is de afkorting van European Bitterness Units. Ook hier staat één EBU voor één gram iso-alfazuur per liter bier. Het enige verschil tussen deze twee is dat er verschillende methoden worden gebruikt om het aantal eenheden te bepalen. De uitkomst ligt echter dicht bij elkaar. Hoe hoger het cijfer hoe bitterder het bier. Als je op je zelf gebrouwen bier ook de bitterheid aan wil geven kan je deze afkortingen gebruiken. Voor de Nederlandse thuisbrouwer maakt het eigenlijk niet uit welke van de twee je gebruikt.

Niet alleszeggend

Hoewel de IBU het bitterheidsniveau van het bier aan moet geven is het niet alleszeggend. De bitterheid wordt namelijk berekend door puur te kijken naar de iso-alfazuren afkomstig uit de hop. Het probleem met deze berekening is dat de bitterheid niet alleen door de hop wordt bepaald. Ook de keuze van de mout en het gebruik van ingrediënten als koriander, sinaasappelschil en anderen kunnen invloed hebben op de bitterheid van je bier.

Kortom, IBU is een goede graadmeter van het bitterheidsniveau maar een biertje met een hogere waarde zou minder bitter kunnen smaken dan een biertje met een lagere waarde.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.