Boekreview: Vintage bier een uniek receptenboek voor de thuisbrouwer | Brouwbeesten

Boekreview: Vintage bier een uniek receptenboek voor de thuisbrouwer

Gepost op : april 5, 2018   /   door

Naast het brouwen van bier is lezen één van mijn favoriete bezigheden. Het lezen van boeken over bier en dan specifiek over het brouwen van bier maakt mij dan ook bijzonder gelukkig. Het laatste boek dat ik heb verslonden is: Vintage bier, een uniek receptenboek voor de thuisbrouwer. Dit boek stond al lang op mijn lijst vanwege de lage prijs en kleurrijke cover. Daarnaast probeer ik steeds meer boeken te lezen die iets specifieker zijn dan de basisbrouwboeken als: Verander water in bier of Bier brouwen voor starters. In deze blog geef ik mijn mening over dit boek. Veel leesplezier met de boekreview: Vintage bier een uniek receptenboek voor de thuisbrouwer.

Het boek Vintage bier

Dit receptenboek dateert uit 2014 en telt 160 pagina’s waarvan ongeveer de helft is gereserveerd voor de thuisbrouwrecepten. Het is een van oorsprong Amerikaans boek dat in het Nederlands vertaald is. De auteur Ron Pattinson is de archieven ingedoken van de Britse brouwerijen en heeft proberen te achterhalen welke technieken en ingrediënten zijn gebruikte voor de typische Britse bierstijlen als porter, stout en bitter. De recepten en achtergrondinformatie focussen zich dan ook voor 95% op Britse bieren. Het boek behandelt per biersoort de geschiedenis van de 18e eeuw tot nu. Aan het eind van het hoofdstuk staan de recepten waarmee je aan de slag kunt.

De informatie

De meerwaarde van dit boek zit hem voor mij in alle achtergrondinformatie die het boek bevat. Per bierstijl wordt omschreven hoe deze is ontstaan en daarna is geëvolueerd. Vooral de invloed die beide wereldoorlogen hebben gehad op de Britse bierstijlen is interessant en was mij onbekend.

De recepten

Als je dit boek uitsluitend wilt aanschaffen voor de recepten kan je beter doorzoeken naar een ander boek. De recepten geven een goed beeld van hoe de bieren vroeger werden gebrouwen maar zitten heel anders in elkaar dan hoe wij nu thuis ons bier brouwen. Veel van de ingrediënten die worden gebruikt zijn nu niet meer kant en klaar te koop. De recepten zijn wel goed te gebruiken als uitgangspunt voor je eigen recepten. Zo zijn de recepten vrij duidelijk over het soortelijk gewicht en hopsoorten.

Eindoordeel: Vintage bier is een uniek receptenboek voor de thuisbrouwer

Hoewel de titel van het boek doet vermoeden een receptenboek voor de thuisbrouwer te zijn, vind ik het meer een geschiedenisboek over Britse bierstijlen. Dit maakt het boek niet minder interessant maar als je het boek alleen voor de recepten aanschaft kan het enigszins tegenvallen. Je leest het boek wel makkelijk door, de oude foto’s en illustraties geven je een goed gevoel over het er vroeger aan toe ging. Al met al is dit een interessant boek als je jouw kennis over Britse bierstijlen wilt verbreden.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.