Bier brouwen met koffie | Brouwbeesten

Bier brouwen met koffie – Hoe doe je dat?

Gepost op : januari 7, 2019   /   door

Koffie, bier en water, dit zijn hoogstwaarschijnlijk de drie dranken die ik het meest nuttig. Gelukkig is er een manier om deze drie bij elkaar te brengen. In deze blog ga ik het hebben over bier brouwen met koffie.

Smaak

De smaak van koffie matcht vooral goed met zwarte bieren als stouts en porters. Dit betekent natuurlijk niet dat je hiermee niet kan experimenten. Juist bij lichte bieren heb je koffie nodig om koffiesmaak aan je bier te krijgen. Net zoals bij het zetten van echte koffie is de smaak en sterkte afhankelijk van de soort koffie en hoeveelheid die je hiervan toevoegt. De oliën die in koffie zitten kunnen het bier een wat creme-achtige smaak geven. Deze oliën kunnen aan de andere kant wel weer zorgen voor een verminderde schuimkraag.

Bier brouwen met koffie zorgt niet alleen voor de koffiesmaak aan je bier. De koffie zorgt ook voor extra bitterheid. Dit betekent dat je niet zomaar koffie kan toevoegen aan een bestaand recept, maar dat je dit moet afwegen tegen de bitterheid die je hoppen afgeven.

Bier brouwen met koffie

Bier brouwen met koffie kan op verschillende manieren. Veel thuisbrouwers doen dit met vers gezette koffie van verse bonen. Hoe verser de boon, hoe meer smaak deze zal afgeven. Toevoegen van de koffie kan tijdens koken of bij de vergisting. 

Koude koffie zetten

Een andere manier om de koffiesmaak in je bier te krijgen is het maken van een zogenaamde cold brew. Hierbij meng je gemalen koffie met koud water en laat je het gedurende 24 uur in de koelkast staan. Daarna filter je het mengsel en voeg je de koude koffie toe aan je brouwsel. Dit kan je doen tijdens het koken, tijdens de vergisting of zelfs pas tijdens het bottelen. 

Bier brouwen met koffiebonen

Een derde manier om de koffiearoma in je bier te krijgen is het toevoegen van koffiebonen. Dit kan tijdens het maischen,  tijdens het koelen of tijdens de vergisting.

Voor een koffiesmaak hoef je niet per se te brouwen met koffie

Als je dit teveel gedoe vindt kan het ook gewoon zonder koffie. Veel bieren die smaken naar koffie hebben die smaak gekregen zonder dat daar ook maar één koffieboon aan is toegevoegd. De typerende geroosterde koffiesmaak wordt meestal verkregen uit geroosterde mouten. Deze mouten worden veel gebruikt in donkere bieren als stouts en porters. 

Het is moeilijk om aan te geven hoeveel koffie je dient te gebruiken tijdens het brouwen. Smaken verschillen, maar koffiesoorten verschillen net zo. Het enige wat je kan doen is experimenten. Begin met split batches en voeg daar verschillende hoeveelheden koffie aan toe. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en tips voor het brouwen met koffie.

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bier brouwen met koffie – Hoe doe je dat?

  1. De Vrolijke Emmer schreef:

    Ik heb op een bestaande Brown Ale een dry hop na de hoofdvergisting uitgevoerd.
    Effect was een duidelijke koffiesmaak. Wat wel opvalt is het smaakverloop van de koffie in het bier.
    Vers is deze vol aanwezig. Na een paar maanden is deze erg muf (oude koude koffie) en na een jaar is de koffiesmaak weggetrokken maar is het frisse bittere (in combi met hele fijne koolzuur) goed aanwezig.