bier brouwen met chilipepers | Brouwbeesten

Bier brouwen met chilipepers

Gepost op : januari 3, 2019   /   door

Bier brouwen met chilipepers, waarom zouden we dat willen? Waarom niet? We houden toch ook van pittig eten! Gelukkig zijn er steeds meer brouwers die zo denken en die ook al hebben geëxperimenteerd met chilipepers in hun bier. De één meer geslaagd dan de ander. Maar hoe voorkom je dat bier geen tabasco wordt en wanneer voeg je de chilipepers toe? Ik ben in de wereld van de chilipepers gedoken en heb gepoogd dit in het kort samen te vatten in onderstaande blog.

Chilipepers, wat zijn dat precies?

De chilipeper is een vrucht uit Zuid-Amerika en zijn te krijgen in vele soorten en maten. De meest bekende soorten chilipepers zijn de Jalapeno, de Madame Jeanette, de Cayenne, de Habanero en de doodgewone paprika. Veel mensen noemen de chilipeper ook wel Spaanse peper. Al deze pepers worden ook veel gebruikt bij de bereiding van eten maar kunnen ook worden toegepast bij het bier brouwen. Het belangrijkste verschil tussen deze pepers is de pittigheid. Deze pittigheid wordt gemeten in de schaal van Scoville. Zo is de Madame Jeanette wel 20 keer sterker dan de Jalapeno. 

Bier brouwen met chilipepers, hoe werkt dat dan?

Brouwen met chilipepers kan op verschillende manieren. De meest gebruikelijke manier om de pepers toe te voegen is hetzelfde als bij hop, tijdens het koken of aan het eind van de vergisting. Gebruikelijk is om de pepers in de lengte open te snijden. Het is aan jou of je de pitjes laat zitten of niet. Ze kunnen in ieder geval geen kwaad.

Toevoegen tijdens het koken.

Net als bij hop kan je de chilipepers op elk moment van de kook toevoegen. Hoe eerder je ze toevoegt hoe meer smaak ze zullen geven.Toch zou ik er eerder voor kiezen om ze aan het eind van het kookproces pas toe te voegen. Dit zorgt voor een iets mildere smaak en dat is waarschijnlijk meer gewenst in je bier.

Chilipepers toevoegen tijdens de vergisting

Een andere goede manier om die pittigheid in je bier te krijgen is het toevoegen van chilipepers aan het eind van de vergisting. Vergelijk dit met drooghoppen. Snij de pepers weer doormidden over de lengte en voeg ze toe aan je vergistingvat. Een periode van vijf dagen voor je het bier gaat bottelen moet voldoende zijn. 

Hoeveel chilipepers voeg ik toe aan mijn bier?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Net als bij pittig eten is het per persoon heel verschillend wat hij of zij lekker vind. Daarnaast is de pittigheid van de verschillende pepers niet met elkaar te vergelijken. Het enige dat ik kan zeggen is: experimenteer! En onthoud, net zoals met alle specerijen is teveel vaak funest voor je bier.

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bier brouwen met chilipepers

  1. Roy schreef:

    Leuke blog zo. Het is al een poosje oud inmiddels maar zag deze blog vandaag pas voor het eerst. Een mooie aanvulling van methodes is de volgende.

    Pepers (handjevol) laten weken (voor minimaal 2 weken) in wodka. Wij gebruikten bij het brouwen een pepermix verkrijgbaar bij de supermarkt. Bij het bottelen (naast eventuele bottelsuiker) 0,5 tot 1,5 milliliter van deze oplossing toevoegen voordat het bier gebotteld wordt in de fles.

    Test voor de tijd met een flesinhoud hoeveelheid te bottelen bier hoeveel milliliter oplossing een goede aanvulling is op het bier voordat je alles bottelt. 😉