Bier en chocola is een combinatie die je in deze donkere maanden vaak de revue ziet passeren. Vorig jaar nog lanceerde chocoladefabrikant Tony Chocolonely samen met brouwerij de Prael een eigen chocoladebier. De combinatie klinkt misschien gek, maar dat is het zeker niet! Bier en chocolade zijn namelijk van nature beide bittere producten. De zoete smaak die we van chocoladerepen kennen komt door toegevoegde suikers. De aroma en smaak van chocolade kan, bijvoorbeeld, een stout net dat beetje extra geven. Bier brouwen met chocolade kan met verschillende varianten chocolade. In dit artikel lichten we er een aantal toe.
Chocolademout is geen chocolade
Voordat we het gaan hebben over de manieren om te brouwen met chocolade, wil ik benadrukken dat chocolademouten geen chocolade bevatten. Deze mouten zijn op hogere temperaturen geroosterd en hebben hierdoor een donkere kleur gekregen. Deze mouten kunnen het bier een chocolade-achtig aroma geven maar bevat geen sporen van chocola.
Bier brouwen met cacaobonen
Cacaobonen worden door de meeste thuisbrouwers toegevoegd ná de vergisting. Doe simpelweg de bonen in een hopzak en voeg ze toe voor een periode van ongeveer 1 á 2 dagen. Dit moet genoeg zijn om je bier de juiste smaaktonen mee te geven. Langer dan twee dagen kan je thuisbrouwsel een nare bittere smaak geven.
Bier brouwen met cacaonibs
Brouwen met chocolade wordt vaak gedaan door cacaonibs toe te voegen. Cacaonibs zijn eigenlijk gebroken en gepelde cacaobonen. Deze variant wordt vaak toegevoegd in de laatste 2 weken van de vergisting, voordat men gaat bottelen. Je kan de nibs gewoon los in het vat gooien. Als je rond de 10 gram per liter bier gebruikt zit je goed.
Gemalen cacao
Gemalen cacao is puur cacaopoeder ontdaan van zijn vetten en zonder toegevoegde zoetstoffen. Verwar dit niet met cacaopoeder waar fabrikanten vaak extra zoetstoffen aan toevoegen. Deze vorm van cacao kan je bier een donkere en bittere smaak geven. Je kan het toevoegen tijdens het maischproces of tijdens het koken. Bij het maischen wordt aangeraden om de gemalen cacao over het graanbed te strooien voordat je begint met spoelen. Wil je extra smaak? Voeg de cacao dan al toe aan het begin van maischproces.
Bier brouwen met bakkerschocolade
Bakkerschocolade heeft de zelfde puurheid als gemalen cacao. Echter zitten er in bakkerschocolade nog bepaalde oliën. Aan de meeste bakkerschocolade zijn geen zoetstoffen toegevoegd, al zijn er een aantal varianten met zoetstoffen op de markt. De bakkerschocolade voeg je in kleine stukjes toe tijdens het koken van de wort. De oliën in de chocolade kunnen zorgen voor een slechte schuimkraag. Het is daarom belangrijk dat je de chocolade lang en heftig meekookt. Vergeet hierbij niet regelmatig te roeren om aanbranden op de bodem te voorkomen!
Heb je op- of aanmerking op dit artikel? Laat het ons weten in de reacties! Wij zitten er ook wel eens naast in onze zoektocht naar het ultieme bier.
Heb je zelf iets uitgezocht of geprobeerd dat je wilt delen met andere thuisbrouwers in Nederland? Stuur dan een mail naar info@brouwbeesten.nl en wie weet plaatsten we het wel op deze website.
Bronnen:
Brew Your Own
Homebrewtalk
Hallo,
Om te experimenteren met cacao poeder ga ik een kleine batch maken. 1 gallon. Ik wil een dubbelbier gaan maken met en kleine toevoeging van cacaopoeder. Ik ben aan het denken om de cacao bij de laatste 15 minuten van het maischproces toe te voegen, maar ik kan moeilijk inschatten hoeveel ik nodig heb. Voor zo’n kleine batch is wellicht een halve theelepel al genoeg?
Iemand ervaring mee?