Recept Anacondor Chili IPA | Brouwbeesten

Recept Anacondor – Chili IPA

Gepost op : juli 2, 2019   /   door

Start SG
1.061
Eind SG
1.011
ABV
6.5%
IBU
77
EBC
19 
Bierstijl: Chili IPA
Maischtijd:  60 min
Kooktijd:  75 min
Hoeveelheid bier: 21 liter
Brouwzaalrendement: 70%

Na onze Nachtvlinder, die we samen hebben gebrouwen met de Goede Kant van het Spoor was het tijd voor ons eerste eigen bier. Dit is niet zomaar een bier geworden, we hebben de sprong in het diepe genomen en een Chili IPA gebrouwen. Dit hebben we gedaan nadat we onderstaand recept meerdere keer thuis hebben gebrouwen. Nu het bier op de markt is gekomen delen we graag het recept met jullie. Brouw met onderstaand recept je eigen Anacondor je bevindingen met ons. Succes!

INGREDIËNTEN RECEPT ANACONDOR

MOUT

3000 Gram Vienna mout 10 EBC
2000 Gram Pils mout 3 EBC
1000 Gram Ale mout 7 EBC
160 Gram Cara 120 mout 120 EBC

Hop

30 gram Cascade pellets (12,5% Alpha)
30 gram Goldings pellets (2,6% Alpha)
30 gram Cascade pellets (12,5% Alpha)
90 gram Hallertau Mittelfrüh pellets (dryhop) (7,7% Alpha)

Kruiden

25 gram Madame Jeanette chilipepers

Gist

11 gram Lallemand BRY-97 American West Coast Beer Yeast (1 zakje)

Suiker

Kristalsuiker 120 gram (bottelsuiker)

MAISCHEN

Bij de Anacondor hebben we gebruik gemaakt van een éénstapsmaisch. Verwarm 21 liter water tot 65℃ en voeg alle mouten toe aan het water. Hou dit beslag gedurende 60 minuten op 65℃. Verwarm het beslag hierna al roerende naar 78℃ (uitmaischen). Als je deze temperatuur hebt bereikt kan je beginnen met spoelen.

SPOELEN

Verwarm 10 liter water tot 78℃ en spoel dit door de mout om de laatste suikers uit de mout te onttrekken. Na het spoelen hou je ongeveer 25 liter over. Hiermee kan je starten met kookproces.

KOKEN (75 MINUTEN)

Bij het brouwen van de Anacondor hebben we de wort 75 minuten gekookt. In dit uur hebben we gebruikt gemaakt van 2 hopgiften. Eén voor de bitterhop en één voor de aromahop. Na het koken houden we ongeveer 21 liter over.

Begin koken – 30 gram Cascade en 30 gram Goldings toevoegen
Na 65 minuten – 30 gram Cascade toevoegen

KOELEN

Na het koken is het belangrijk om de wort zo snel mogelijk af te koelen om de kans op infectie te verkleinen. Koel de wort zo snel mogelijk af naar 21℃ en laat deze in het gistingsvat kletteren. Op deze manier komt er zuurstof in het bier waardoor de gist goed zijn werk kan doen.

GISTEN

Bij de Anacondor hebben we gebruik gemaakt van de Lallemand BRY-97. Voeg de gist toe aan de wort en schud daarna met het gistingsvat om de gist goed te verdelen. Zet nu het vat op een donkere plek op kamertemperatuur. Probeer regelmatig een meting uit te voeren met een hydrometer of refractometer om te kijken of het gistingsproces al klaar is. Is er gedurende drie dagen geen activiteit? Dan is het tijd om te bottelen.

DROOGHOPPEN

Naast de hopgiften tijdens de kook hebben we de Anacondor ook gedrooghopt. Tijdens de laatste 5 dagen van de vergisting hebben 90 gram Hallertau Mittelfrüh hop toegevoegd aan het gistingsvat. Dit is ook het moment om de 25 gram Madame Jeanette toe te voegen. Spoel de pepers schoon met water en snijdt deze in vieren. Voeg ze met zaadjes en al toe aan het gistingsvat. Dit zal je Anacondor lekker pittig maken. Wil je het pittiger? Voeg dan meer Madame Jeanete toe.

BOTTELEN

Als het bier is uitgegist, is het tijd om te bottelen. Voeg 6 gram kristalsuiker per liter bier toe. Bottel de flessen en zet ze donker weg. Na een week of 4 is jouw eigen versie van de Anacondor goed te drinken.

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recept Anacondor – Chili IPA

  1. JM schreef:

    Interessant recept! Ik ben hem ook aan het brouwen nu. Vraagje: ontsmet je de madame jeannet voordat je ze er tijdens de dry hop bij gooit? En is het erg om het 2 weken in het vergistingsvat te laten na toevoegen hop en peper? Ik ga op vakantie namelijk 🙂

  2. Dennes schreef:

    Klopt het dat na het gisten het bier er troebel uitziet?

    Gr. Dennes