Bezoek Nationaal Biermuseum De Boom | Brouwbeesten

Een bezoek aan Nationaal Biermuseum De Boom

Gepost op : september 26, 2016   /   door

Afgelopen week was ik voor een niet-biergerelateerde workshop in Alkmaar beland. Alkmaar staat natuurlijk bekend om de kaasmarkt, maar er is veel meer te doen. In Alkmaar staat namelijk het Nationaal Biermuseum. Een museum voor bier! De officiƫle naam van het museum is Nationaal Biermuseum de Boom. Het museum is gevestigd in het pand van de voormalig Alkmaarse brouwerij De Boom. Mijn trip aan Alkmaar zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan dit museum. Ik besloot naar binnen te gaan en een kaartje te kopen. Een kaartje voor volwassenen kost 4 euro. Vanaf het station is het prima lopend te bereiken. Een bezoek aan het museum zonder rondleiding duurt ongeveer een half uur.

Wat is er te zien in het Nationaal biermuseum?

De collectie van het Nationaal biermuseum laat een goed beeld zien van hoe er in Nederland in de afgelopen 200 jaar bier is gebrouwen. Aan de hand van de route loop je langs alle onderdelen van het brouwproces. Zo begint de tour met een onderdeel over mouten. Hier is goed te zien hoe de mouterijen zorgen voor de diverse soorten mout. Je kan de verschillende soorten mout zien en ruiken. Na het mouten loop je vanzelfsprekend langs de oude schrootmolens. Dit zijn flinke jongens vergeleken met het materiaal van tegenwoordig. De collectie is verder heel divers. Zo kan je kijken naar bijvoorbeeld een collectie oude bierglazen maar staat er ook een grote koperen brouwketel en een bijzondere oude PH-meter.

PH meter bier | Brouwbeesten

Er is ook plek voor de nieuwe generatie brouwers, zo was er in de collectie ook plek voor het Hema bierbouwpakket. Voor ons thuisbrouwers met roots in Amersfoort was het bovenal leuk om te lezen dat Amersfoort een grote geschiedenis heeft op het gebied van thuisbrouwen. Het is als thuisbrouwer bovendien altijd leuk om te zien dat het brouwproces in der loop der jaren niet echt is veranderd, en dat het er niet heel anders aan toe gaat dan bij jou in de keuken.

Wat is een nationaal biermuseum zonder proeflokaal?

Zoals het hoort zit er onder het biermuseum ook een proeflokaal. Zo kan je een bezoek op toepasselijke wijze afsluiten. Op vertoon van je ticket krijg je ook nog eens korting op je eerste biertje. Dus mocht je toevallig binnenkort een dag in Alkmaar zijn zou ik een bezoek aan Nationaal Biermuseum De Boom zeker overwegen.

Reacties (Geen)

Laat een bericht achter

Berichtnaam (verplicht) email (verplicht) website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.